Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dieetadvies bij een vertraagde maagontlediging

U heeft een vertraagde maagontlediging. Dit betekent dat eten te lang in uw maag blijft zitten. Hier leest u voedingsadviezen voor een betere maagontlediging.

De maag

De spijsvertering begint in de mond. Tijdens het kauwen beginnen enzymen in het speeksel al met de vertering van voedingsstoffen.

In de maag gaat de spijsvertering verder. De maagwand maakt maagsap aan. Hierin zitten maagzuur en spijsverteringsenzymen. Voedsel wordt eerst in het bovenste gedeelte van de maag opgeslagen. Vanuit daar gaat het naar het onderste gedeelte van de maag. Hier wordt het voedsel gekneed, verder fijngemalen en goed vermengd met het maagsap. De enzymen zorgen ervoor dat u het voedsel verder afbreekt.

De maag laat het voedsel beetje bij beetje door naar de dunne darm. In de dunne darm worden de voedingstoffen door de darmwand heen opgenomen in het bloed.

Vertraagde maagontlediging

Een vertraagde maagontlediging komt door een storing in de bewegingen van de maag. De maagspier trekt te weinig of te onregelmatig samen. Voedsel blijft daardoor langer in de maag dan normaal doordat de maag niet regelmatig wordt geleegd. In sommige gevallen wordt voedsel ook in te grote brokken (niet genoeg fijngemalen en gekneed) aan de dunne darm afgegeven.

Normaal gesproken blijft voedsel ongeveer 3 uur in de maag voordat het wordt afgegeven aan de dunne darm. Vetrijk en/of vezelrijk voedsel blijft meestal langer dan 3 uur in de maag.

Oorzaken

Onbekende oorzaak

Bij veel mensen is de oorzaak niet bekend. Bij onderzoek zijn er dan geen afwijkingen aan de maag te zien. We weten niet hoe dit gebeurt, maar waarschijnlijk hebben stress en spanningen ermee te maken.

Aantoonbare oorzaak

Soms vinden we wel een oorzaak of afwijking:

 • Het gebruik van sommige medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen, medicijnen tegen hoge bloeddruk en medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.
 • Diabetes Mellitus. Mensen met diabetes kunnen na een tijdje last krijgen van een vertraagde maagontlediging.
 • Soms zit er een vernauwing in de buurt van de maaguitgang of het begin van de dunne darm waardoor de maag niet goed leegt. Dit kan het geval zijn bij een (oude) maagzweer of een (goed- of kwaadaardig) gezwel.
 • Andere oorzaken. Door een slechte nierfunctie of een schildklierafwijking kunt u ook een vertraagde maagontlediging krijgen.

Klachten

 • Misselijkheid en soms braken (veel voorkomend);
 • een drukkend gevoel op de maag;
 • een sterk uitgezette maag;
 • een opgeblazen gevoel;
 • opboeren of oprispingen;
 • snel een vol gevoel hebben (snelle verzadiging);
 • brandend maagzuur.

Behandeling

We kunnen een vertraagde maagontlediging behandelen met medicijnen die de spieren in uw maag stimuleren. Deze medicijnen verminderen de misselijkheid en zorgen ervoor dat de spieren in de maagwand vaker samentrekken. Ook zorgen ze ervoor de deze spieren het maagsap beter met het voedsel vermengen voor een goede vertering.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: