COPD
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling

Stoppen met roken

Als u COPD heeft, is stoppen met roken het beste wat u kunt doen. Als u blijft roken, blijven uw longen achteruitgaan en verergert de COPD. Minderen helpt niet - u moet helemaal stoppen met roken.

Stoppen met roken is altijd zinvol, ook al heeft u al langere tijd gerookt. Uw klachten van hoesten en slijm worden minder, uw conditie verbetert en de longblaasjes beschadigen niet verder.

Als u stopt met roken, kunt u eerst meer klachten krijgen. Deze gaan na een tijdje weer over. Stoppen met roken is niet makkelijk. Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Gezondheidsplein Rijnstate kan u hierbij helpen.

Medicijnen

Mensen met COPD kunnen inhalatiemedicijnen krijgen. Dit zijn medicijnen die u inademt, zoals een pufje. Er zijn 2 soorten inhalatiemedicijnen:

  • Luchtwegverwijders: deze zorgen ervoor dat de luchtwegen zich verwijden en dat de benauwdheid vermindert.
  • Ontstekingsremmers: deze zorgen ervoor dat de ontsteking in het slijmvlies van de luchtwegen vermindert.

Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier inhaleert. Lees de bijsluiter goed en laat uw inhalatie elk jaar controleren door uw huisarts, apotheek, longverpleegkundigen of verpleegkundig specialist. Mensen maken namelijk vaak fouten bij het gebruik van inhalatiemedicijnen. Op www.inhalatorgebruik.nl vindt u meer informatie.

Beweging

Hoe beter uw conditie, hoe minder last u van COPD heeft. Voor een goede conditie is het belangrijk dat u in beweging blijft! Loop/fiets daarom elke dag een stukje om uw conditie op niveau te houden.

Houd er rekening mee dat u uw conditie moet opbouwen. Dit gaat dus niet in één keer als u al langere tijd weinig heeft bewogen.

Aanvullende behandelingen

Misschien blijft u ondanks de behandeling toch veel klachten houden. Dan zijn er nog andere behandelmogelijkheden voor u:

  • Zuurstof: Als u te weinig zuurstof in het lichaam heeft, kunnen we zuurstof geven. Hiermee zorgen we ervoor dat uw organen voldoende zuurstof krijgen. Het zorgt er meestal niet voor dat u minder kortademig bent.

  • Longrevalidatie: Dit is een intensieve, meestal klinische, behandeling in één van de longrevalidatiecentra in Nederland. Rijnstate werkt hiervoor nauw samen met Radboud UMC Nijmegen.

  • Nachtelijke NIV (non-invasieve ventilatie): U slaapt met een masker op, zodat u beter slaapt en uitrust. Dit is voor een aparte groep COPD-patiënten. Mocht u in deze groep vallen, dan verwijzen wij u door naar het CTB Utrecht.

  • Longvolumereductie: Tijdens deze operatie sluiten we het slechtste deel van de longen af. Daardoor krijgt het gezondere deel meer ruimte om goed te kunnen werken. Deze operaties gebeuren in het UMC Groningen.

  • Longtransplantatie

Alle bovenstaande behandelingen kunt u met uw zorgverlener bespreken. Deze bespreekt dan met u of u deze wel of niet kunt krijgen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: