COPD
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Wat kunt u doen?

Voeding

Mensen met COPD kunnen te zwaar, maar ook te mager zijn. Als u te zwaar bent, kost alles wat u doet meer energie dan wanneer u goed op gewicht bent. Door af te vallen houdt u uiteindelijk meer energie over voor andere activiteiten.

Als u te mager bent, heeft u minder spiermassa. Daardoor wordt u ook sneller benauwd en moe. Het kost veel moeite om aan te komen, omdat COPD-patiënten vaak minder eetlust hebben. Dit komt door vermoeidheid, kortademigheid en verminderde eetlust.

Het is dus belangrijk dat u probeert een gezond lichaamsgewicht te hebben en te houden. Uw huisarts of uw longarts kan u vertellen wat een gezond gewicht is. Een diëtist kan u helpen met uw voedingspatroon en adviezen geven.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan u helpen om uw conditie en spierkracht te verbeteren. Daarnaast leert u ademhalingstechnieken die u kunt gebruiken als u kortademig bent.

Ergotherapie

Met ergotherapie proberen we uw dagelijkse activiteiten makkelijker te maken. De ergotherapeut kan u helpen:

  • Leefstijladviezen aan te leren, gericht op dagelijkse activiteiten; 
  • Bewust te worden van welke activiteiten u kortademig maken;
  • De week-/dagactiviteiten goed te plannen;
  • Hulpmiddelen te gebruiken om uw kwaliteit van leven te vergroten.

Uw zorgverlener kan u een verwijzing geven voor begeleiding in uw dieet, fysiotherapie of ergotherapie. De (meeste) kosten hiervan worden vergoed door uw zorgverzekering.

Griepprik

Griep en verkoudheid kunnen uw klachten verergeren. Griep geeft bij mensen met COPD een verhoogde kans op complicaties als longontsteking. Daarom adviseren we de griepprik.

Als u toch een ontsteking aan de luchtwegen hebt opgelopen, probeer dan wel te blijven bewegen. Pas dan uw activiteiten en tempo aan. Probeer de klachten (meer hoesten, meer slijm of koorts) op tijd te herkennen. Neem op tijd contact op met uw huisarts. Misschien schrijft de huisarts (tijdelijk) extra medicijnen voor.

Prikkels voorkomen

Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat u bijvoorbeeld tabaksrook, parfum, schoonmaakmiddelen en andere prikkelgevoelige middelen inademt.

Mensen uit uw (woon)omgeving kunnen dus niet roken. Als u uitlegt wat roken en ook meeroken met u doet, begrijpen de meeste mensen dit wel.

Ook het weer, zoals mist, en spanning/emoties zijn prikkels die uw klachten misschien verergeren. Dit is voor iedereen anders. Het is belangrijk om de prikkels die u kortademig maken zoveel mogelijk te vermijden.

Longaanval

Een longaanval is een heftige en nare ervaring. Bij een longaanval worden uw klachten opeens erger. De klachten van een longaanval hoeven niet altijd hetzelfde te zijn. Klachten kunnen bij iedereen anders zijn.

Het is belangrijk dat u de signalen herkent én hierop reageert. Neem bij een aanval dus snel actie.

Vanuit Rijnstate krijgt u het longaanval-actieplan. Dit is uw persoonlijk actieplan. Hierin staat hoe u een longaanval herkent en wat u kunt doen wanneer de klachten erger worden. Bijvoorbeeld meer medicijnen innemen. U leert beter met COPD om te gaan.

Heeft u nog geen longaanval actieplan? Vraag er dan naar aan uw longverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Deze is ook te vinden op de website van het Longfonds.

Naast een longaanval-actieplan kunt u ook een kortademigheidsplan krijgen. Hierop staat wat u kunt doen als u ineens heel benauwd bent.

COPD@home

Sinds 2023 gebruiken we een speciale COPD-app. Daarmee willen we informatie geven over COPD, u zelfstandiger maken en u helpen longaanvallen eerder te ontdekken en behandelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: