Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De behandeling

Hoe verloopt de behandeling?

Als uw kind in het ziekenhuis ligt, krijgt uw kind een speciaal soort verband om de benen. De benen hangen in een stellage, waaraan gewichten hangen. Onder invloed van deze gewichten en het eigen lichaamsgewicht trekt de breuk recht (zie afbeelding). Dit noemen we een tractiebehandeling.

Verzorging 

Tijdens de opname ligt uw kind plat in bed, zonder kussen. Het is belangrijk dat uw kind met zijn billen vrij ligt van de ondergrond. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door de verpleging. Daarnaast controleert de verpleging of het verband niet te strak zit. Ook controleren we de doorbloeding aan de hand van het warm of koud aanvoelen en aan de kleur van de voeten.

In het begin kan de tractiebehandeling voor uw kind spannend zijn en pijn doen. Om te zorgen dat uw kind comfortabel ligt, kan hij medicatie krijgen als dat nodig is. U verzorgt het kind samen met de verpleegkundige.

Wassen gebeurt op bed. Iedere dag worden de benen van uw kind in elk geval één keer verbonden. Soms gebeurt dat vaker, bijvoorbeeld als het verband afglijdt of opstroopt. We letten er goed op dat uw kind niet uit tractie raakt.

Spierschokjes 

Als uw kind net in tractie ligt, kan hij veel last krijgen van gespannen spieren. Deze veroorzaken spierschokjes die niet prettig/oncomfortabel kunnen zijn. Uw kind kan hiervoor valium krijgen, zodat de spieren weer ontspannen. Na enkele dagen zult u merken dat de schokjes afnemen. De spieren raken gewend aan de houding en de constante trekkracht. De valium is dan minder en uiteindelijk helemaal niet meer nodig.

Eten en drinken 

Tijdens het eten en drinken mag er gebruik gemaakt worden van een kussen om verslikken te voorkomen. Dit kussen mag niet te dik zijn.

Als uw kind in tractie ligt, zult u merken dat uw kind minder eetlust zal hebben. Dit komt door de verminderde lichamelijke activiteiten en het wennen aan liggend eten. Het is belangrijk om voldoende vezelrijke voeding te geven om verstopping van de darmen te voorkomen. Voldoende drinken is ook van belang. We raden u af om uw kind voedingsmiddelen te geven die extra gasvorming veroorzaken (bijvoorbeeld: uien, bonen, erwten en koolzuurhoudende dranken). Mochten er toch problemen ontstaan, dan kunt u overleggen met uw kinderarts over het toedienen van laxerende middelen bij uw kind.

Verwisselen van het verband 

Het verband aan beide beentjes wordt 1 keer per dag verwisseld. Als het nodig is krijgt uw kind daarvóór medicijnen, zodat het prettiger gaat.

Het verband wordt een voor een van beide benen afgehaald. Het zwachtelen van de beentjes gebeurt door twee mensen. Als uw kind uit de tractie is gehaald, mag hij het niet-gebroken been bewegen. We merken dat kinderen dat zeker in het begin nog niet doen of durven. Maar na enige tijd doen ze dat volop.

Tijdens het verwisselen van het verband houdt de verpleegkundige het been omhoog. Het been is dan in de stand waarop het eerst ook hing. Dit doen we om te voorkomen dat de botstukken in elkaar gaan schuiven. Dat is namelijk erg oncomfortabel. Het gebroken beentje blijft tijdens het verwisselen van het verband dus omhoog. Bij beide beentjes kijken wij de huid na op wondjes en andere onregelmatigheden. Zo nodig geven we extra verzorging hiervoor.

Uw kind kan het verwisselen van het verband eng vinden. Het is dan erg fijn dat u erbij bent en uw kind zoveel mogelijk probeert af te leiden. De medisch pedagogische zorgverleners kunnen er op uw verzoek ook bij aanwezig zijn om uw kind af te leiden.

Verloop van de behandeling 

Na verloop van tijd zien we dat de pijn verdwijnt en uw kind steeds meer durft te doen met zijn gebroken been. Gedraaid in bed liggen is geen enkel probleem meer. De angst voor het zwachtelen kan soms nog wel blijven, ondanks dat de verzorging niet meer pijnlijk is.

Plassen en ontlasting 

Als uw kind niet zindelijk is, is het prettig om wat vaker de luier te verschonen. Dit voorkomt onder andere pijnlijke billen. Is uw kind wel zindelijk, dan kan uw kind plassen en/of ontlasting krijgen op een platte po of op een celstofmatje. Jongens kunnen in een urinaal (fles) plassen.

Het is belangrijk dat uw kind voldoende blijft drinken. Door het liggend plassen en minder drinken kan het namelijk gebeuren dat uw kind een blaasontsteking krijgt.

Bij jongens kan er door het liggend plassen een soort neerslag in de urine ontstaan. Ook hierbij helpt goed drinken. De neerslag verdwijnt vanzelf weer als uw kind weer gewoon kan plassen.

Spelen 

Nadat uw kind is verzorgd, mag uw kind met zijn bed naar een speelruimte gaan om te spelen. Dat is meestal een welkome afleiding voor een vaak actief kind dat beperkt is door het liggen in bed. In de speelruimte maar ook op de kamer kunnen de medisch pedagogisch zorgverleners u en uw kind helpen bij de verwerking van de vervelende dingen die gebeuren of gebeurd zijn (zoals het dagelijkse zwachtelen). 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: