Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De gipsbroek

Na de tractieperiode draagt uw kind nog 3 weken lang een gipsbroek. Met deze broek kan de breuk helemaal goed herstellen. Het aanleggen van de gipsbroek gebeurt onder narcose. Het is een heel nauwkeurig werk, wat zonder de narcose veel pijn en angst bij uw kind zou veroorzaken. Daarom gaat uw kind onder narcose.

Voordat uw kind onder narcose gaat, komt de anesthesioloog bij u en uw kind langs. Hij wil de bijzonderheden van uw kind weten en kan eventuele vragen van u (of uw kind) over de narcose beantwoorden.

Lees meer over anesthesie bij kinderen.

Voorbereiding op de narcose
De medisch pedagogisch zorgverlener bereidt u en uw kind voor op de narcose. Van de verpleegkundige krijgt u informatie mee over de gipsbroek.

Een behandeling onder narcose kan een heftige gebeurtenis zijn. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u uw kind zelf het beste voorbereiden. Via de link Voorbereiden op operatie, onderzoek of behandeling vindt u alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

Eén van de ouders mag mee naar de operatieafdeling om uw kind bij het geven van de narcose bij te staan. In de wachtruimte helpt een verpleegkundige u om beschermende kleding over uw kleren aan te trekken. Ook krijgt u een muts op. U mag aanwezig zijn in de operatiekamer als de narcose bij uw kind wordt toegediend. Sommige kinderen kunnen wat onrustig worden van de narcose. Een verpleegkundig staat naast u om uitleg te geven als uw kind gaat reageren op de narcose.

De dag van de narcose 
Uw kind is vaak vroeg in de ochtend aan de beurt. De dag voor de ingreep kunt u in de middag bij de verpleegkundige navragen hoe laat dit ongeveer zal zijn. Uw kind wordt vanaf zes uur voor de operatie nuchter gehouden. Vaak is dat vanaf 12 uur ‘s nachts. In overleg met u kunnen we afspreken kind nog wakker te maken om wat eten of drinken.

Naar de operatiekamer
Uw kind krijgt een operatiejasje aan. Als de anesthesioloog dit met u heeft afgesproken, krijgt uw kind eventueel vooraf al pijnmedicatie (anders krijgt hij dat op de operatiekamer). Een van de ouders/verzorgers mag mee naar de operatiekamer tot uw kind slaapt. Als de gipsbroek is aangelegd en uw kind is op de uitslaapkamer, mag u naar hem toe.

Als uw kind goed wakker is, brengen we hem terug naar zijn eigen kamer. Op weg naar de afdeling gaat uw kind (samen met u en de verpleegkundige) nog eerst langs de röntgenafdeling om daar een foto te laten maken.

Naar huis 

Als uw kind heeft gegeten, gedronken en geplast, de gipsbroek goed zit en u de arts heeft gesproken, mag uw kind meestal mee naar huis. We letten daarbij goed op of uw kind zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan. De verpleegkundige heeft u dan inmiddels wat dingen rondom verzorging en gipscontrole laten zien. U krijgt een afspraak mee voor de controle en het verwijderen van de gipsbroek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: