Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar)

Door een val of ongeval heeft uw kind een breuk in het bovenbeen (femurfractuur) opgelopen. Hiervoor ligt uw kind in het ziekenhuis. Hier leest u over de behandeling van deze breuk bij kinderen onder de vijf jaar.

Voor het gemak spreken we in deze tekst over uw kind in de hij-vorm. 

Wat is een bovenbeenbreuk?

Uw kind heeft een breuk in het bovenbeen. Ongeveer één procent van de kinderen onder de leeftijd van 12 jaar krijgt te maken met een bovenbeenbreuk. De meeste bovenbeenbreuken komen voor bij kinderen tussen de twee en vijf jaar.  

Hoe kunnen we uw kind behandelen?

De behandeling van een bovenbeenbreuk bij een kind onder de vijf jaar bestaat uit twee delen. De eerste periode bestaat uit een tractiebehandeling in het ziekenhuis. De tweede periode bestaat uit een behandeling met een gipsbroek. Uw kind kan na het ingipsen mee naar huis. Door de tractiebehandeling is een operatie (meestal) niet nodig. Bovendien leidt tractie- en gipsbehandeling tot een beter resultaat. Bij kinderen ouder dan vijf jaar vindt wel een operatie plaats. We repareren de breuk dan door met platen en schroeven of met een pen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: