Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar)

Door een val of ongeval heeft uw kind een breuk in het bovenbeen (femurfractuur) opgelopen. Hiervoor ligt uw kind in het ziekenhuis. Hier leest u over de behandeling van deze breuk bij kinderen onder de 5 jaar.

Als u en uw kind weten wat jullie te wachten staat, geeft dat een gerust en vertrouwd gevoel. Lees de folder daarom goed door.

Voor het gemak spreken we in deze tekst over uw kind in de hij-vorm. 

Wat is een bovenbeenbreuk?

Uw kind heeft een breuk in het bovenbeen. Ongeveer 1% van de kinderen onder de 12 jaar krijgt te maken met een bovenbeenbreuk. De meeste bovenbeenbreuken komen voor bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar.  

Hoe kunnen we uw kind behandelen?

De behandeling van een bovenbeenbreuk bij een kind onder de 5 jaar bestaat uit twee delen.

De eerste periode bestaat uit een tractiebehandeling in het ziekenhuis.

De tweede periode bestaat uit een behandeling met een gipsbroek. Uw kind kan na het ingipsen mee naar huis. Door de tractiebehandeling is een operatie (meestal) niet nodig. Bovendien leidt tractie- en gipsbehandeling tot een beter resultaat. Bij kinderen ouder dan 5 jaar vindt wel een operatie plaats. We repareren de breuk dan door met platen en schroeven of met een pen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: