Blaaskanker
Robotchirurgie Da Vinci
Laatste informatie over het coronavirus

Urineblaas verwijderen

Spierinvasieve blaaskanker

Als er een blaastumor bij u is geconstateerd, doen we onderzoek naar het soort tumor. Bij spierinvasieve blaaskanker is de blaastumor doorgegroeid in de blaasspier. Als na onderzoek blijkt dat het bij u gaat om een spierinvasieve vorm van blaaskanker, volgt er vaak een ingrijpende behandeling. Als er geen uitzaaiingen zijn, bespreekt de arts met u een behandeling met genezing als doel.

Bij deze ingrijpende operatie wordt uw hele urineblaas verwijderd. Bij mannen verwijderen we dan ook altijd de prostaat, omdat deze vast zit aan de blaas. Bij vrouwen kan de blaaskanker doorgroeien naar de voorwand van de vagina en/of de baarmoeder. Om die reden verwijderen we vaak ook de baarmoeder en een deel van de vagina.

Urinestoma of nieuwe blaas

Als de urineblaas is verwijderd, moet uw urine het lichaam op een andere manier verlaten. Dit kan door een urinestoma te maken van een stukje dunne darm. Het stoma kan geen urine bewaren, waardoor de urine er vanzelf uitloopt en in een zakje wordt opgevangen.

Een andere optie is om van een stuk dunne darm een nieuwe blaas te maken (dit noemen we ook wel neoblaas). Deze nieuwe blaas wordt dan weer vastgemaakt aan de plasbuis. Het ophouden en het plassen kan wel heel anders gaan dan met een eigen blaas. Vaak is er ’s nachts sprake van ongewild urineverlies en overdag komt het wel eens voor dat de nieuwe blaas niet helemaal leeg loopt. U zult daarom leren om de nieuwe blaas zelf met een katheter leeg te maken.

Sneller herstel door operatierobot

De operatie om uw blaas te verwijderen en een stoma of een nieuwe blaas te maken, is een ingrijpende operatie. Om de kans op problemen te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen, opereren wij in principe alle patiënten met behulp van de Da Vinci Operatierobot. De operatierobot doet niets uit zichzelf, maar helpt de uroloog om de operatie met een kijkoperatie uit te voeren. Doordat de buikholte niet helemaal opengemaakt hoeft te worden, is er vaak sprake van minder bloedverlies en minder pijn na de operatie. Soms is het echter niet mogelijk om een kijkoperatie te doen, bijvoorbeeld als er al eerdere operaties aan de darmen zijn uitgevoerd.

Lees meer over de operatierobot.

 

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Award voor innovatieve blaaskankerbehandeling

Op het wereldcongres over blaaskanker, het ‘Global Congres on Bladder Cancer 2018’, dat plaatsvond op 20 en 21 september in Madrid, hebben Rijnstate en Radiotherapiegroep een bijzondere prijs in de wacht gesleept.

Lees meer
Robotchirurgie Da Vinci
100e behandeling blaaskanker met unieke techniek

Deze maand wordt de 100e patiënt met blaaskanker behandeld volgens een door Rijnstate en Radiotherapiegroep ontwikkelde techniek die nog altijd uniek is in Nederland. Het grote voordeel voor de patiënt is dat de behandeling veel minder ingrijpend is dan de traditionele manier.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: