Beademing
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Contact met uw naaste

Slaap

Door de slaapmedicijnen is persoonlijk contact met uw naaste moeilijk of zelfs niet mogelijk. Toch is er een kans dat hij of zij nog dingen hoort en voelt. U ziet de verpleegkundige dus vaak gewoon praten tegen de patiënt. Ook u kunt gewoon tegen de patiënt praten, hem of haar aanraken of een kus geven.

Als de slaapmedicatie niet meer nodig is, wordt uw naaste langzaam wakker. Hij of zij kan dan op de omgeving reageren, maar nog niet praten. De manier waarop de patiënt wakker wordt, verschilt van persoon tot persoon. Sommige patiënten worden snel wakker en zijn vrij helder, anderen zijn erg onrustig, gedesoriënteerd of verward. Hierdoor kan het nodig zijn om de handen van de patiënt vast te maken om er voor te zorgen dat hij of zij niet per ongeluk de tube verwijdert. Ook kan het dan nodig zijn om medicijnen te geven, zodat de patiënt wat rustiger wordt.

Communicatie

Zolang de patiënt een tube heeft, kan hij/zij niet praten. Dit komt door de manier waarop de tube ligt. De tube zit in de luchtpijp en passeert daarbij de stembanden. De lucht gaat alleen door de tube en niet langs de stembanden. Daardoor trillen de stembanden niet. Daardoor is praten dus niet mogelijk. Maar u kunt wel op andere manieren met uw naaste te communiceren.

Wij geven u enkele tips:

  • U kunt ja/nee-vragen stellen, waarop de patiënt ‘ja’ kan knikken of ‘nee’ kan schudden.
  • U kunt spreken en de patiënt kan terug schrijven. Soms is dit moeilijk voor een patiënt, omdat hij of zij zich niet goed kan bewegen. U kunt de patiënt bij het schrijven vragen om trefwoorden te gebruiken in plaats van hele zinnen. Dit is ook minder vermoeiend.
  • De patiënt kan letters aanwijzen op een letterbord om zo woorden te vormen. Ook hier is het beter om trefwoorden te gebruiken. U kunt het letterbord vragen aan de verpleegkundige.
  • Soms kunt u bij de patiënt liplezen. Maar door de tube in de mond kan dit moeilijk zijn. Probeert u weer aan trefwoorden te denken, bijvoorbeeld ‘dorst’ of ‘pijn’.
  • De patiënt kan ook letters intypen op een iPad/tablet via een speciale app. Op de Intensive Care is een iPad aanwezig. Vraag erom bij de verpleegkundige als u deze wilt gebruiken.

Afleiding

Afleiding is erg fijn voor de patiënt. Door afleiding is de patiënt even met iets anders bezig dan met het ziek zijn en het verblijf op de Intensive Care. U kunt op de volgende manieren afleiding bieden:

  • U kunt tegen de patiënt praten over gewone dagelijkse dinge.
  • U kunt een tablet/telefoon met de favoriete muziek of luisterboeken van de patiënt meebrengen.
  • Luisterboeken zijn ook via apps op mobiele telefoons te beluisteren.
  • Via de iPad/tablet van de afdeling kan de patiënt televisie kijken of muziek luisteren.
  • U kunt foto’s van familieleden of geliefden van de patiënt meebrengen en ophangen.
  • U kunt de patiënt voorlezen.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: