Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Beademing

Uw familielid of naaste heeft kunstmatige beademing nodig. Een machine neemt de ademhaling tijdelijk over of ondersteunt het ademhalen.

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw naaste kunstmatig te beademen, De arts van de Intensive Care geeft u hier informatie over. Hier leest u over beademing en de gevolgen ervan.

Wat is beademing?

De beademingsmachine staat naast de patiënt aan het hoofdeinde van het bed. De patiënt is via een aantal slangen en een buis verbonden met deze machine. Deze buis , ook wel tube genoemd (spreek uit ‘tjoep’), gaat via de mond in de luchtpijp.

De machine neemt de ademhaling van de patiënt dus helemaal of voor een deel over. De tube en de beademing zelf kunnen voor de patiënt vervelend zijn. Daarom krijgt de patiënt meestal slaapmedicijnen via het infuus. De slaap verschilt van een lichte slaap, waarbij de patiënt kan worden gewekt, tot een diepe slaap. Naast deze slaapmedicijnen krijgt de patiënt ook vaak pijnstillers.

De beademingsmachine geeft bepaalde signalen, zoals lichtjes, zoemtonen en piepjes. De meeste van deze geluiden hebben vaak weinig betekenis. U hoeft dus niet bij ieder signaal te denken dat er iets aan de hand is. De IC-verpleegkundigen krijgen de signalen door op hun ‘telefoon’, kennen de betekenis van de signalen en weten hoe ze hierop moeten reageren. Soms gaat het alarm vanzelf uit, anders zorgt de verpleegkundige daarvoor.

De beademing heeft tijdelijke gevolgen voor de manier waarop wij uw naaste verzorgen en u uw naaste benadert. Deze gevolgen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Vragen

Als u na het lezen van de gehele folder nog vragen heeft, bespreek die dan met de verpleegkundige of met de behandelend specialist.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: