Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Amandelen verwijderen bij volwassenen

U heeft ontstoken amandelen. In overleg met uw arts heeft u besloten dat uw amandelen worden verwijderd. Hier vindt u informatie over deze operatie en leest u wat u kunt verwachten.

Wat zijn amandelen?

Het lichaam bezit een uitgebreid systeem om infecties te bestrijden. We noemen dit het lymfkliersysteem. De overgang van mond en neus naar de keel bevat, als een soort ring, veel van dit lymfklierweefsel. Het vangt zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt ze onschadelijk. Dit lymfklierweefsel bevindt zich op drie plaatsen:

In de neus-keelholte
Dit is de ruimte achter de neus boven het zachte verhemelte. Het verdikte lymfklierweefsel in het dak van de neus- keelholte is de neusamandel. De neusamandel is met name bij jonge kinderen aanwezig. Vanaf het achtste levensjaar neemt de grootte af. In sommige gevallenb blijft de neusamandel bestaan op volwassen leeftijd.

In de keel
De keelamandelen zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen.

Achter op de tong
Dit deel wordt de tongamandel genoemd. Hij gaat aan de zijkanten van de tong over in de keelamandelen. De tongamandel geeft bijna nooit klachten.

Het verwijderen van de amandelen heeft geen merkbaar gevolg bij het bestrijden van infecties. De amandelen vormen slechts een klein gedeelte van het totale lymfkliersysteem. Daarnaast bevindt zich in de mond-keelholte ook lymfklierweefsel in het slijmvlies van het zachte verhemelte en de zij- en achterwand van de keel. Hierdoor blijft er nog voldoende afweerfunctie over nadat de amandelen zijn verwijderd.

Wat zijn de klachten bij ontstoken amandelen?

Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten en koorts. U kunt zich ook ziek voelen. Na de derde dag daalt uw lichaamstemperatuur waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen. Deze perioden kunnen zich een paar keer per jaar voordoen.

De amandelen kunnen ook chronisch in meer of minder ontstoken toestand verkeren. In het laatste geval kunt u last hebben van vermoeidheid, lusteloosheid, snurken, een matige eetlust en een slechte adem.

Als amandelen ontstoken raken, zwellen ze op. Hierbij kunnen ook de lymfklieren in de hals zwellen en pijnlijk zijn. Bij uitzondering breidt de ontsteking van de keelamandel zich uit tot in het omliggende weefsel waarin zich dan etter ophoopt (peritonsillair abces). Hierbij kan nauwelijks geslikt worden en is er veel slijmvorming. De mond kan moeilijk geopend worden, de lymfklieren in de hals zijn gezwollen en er is vaak sprake van hoge koorts.

Amandelsteentjes
Sommige mensen hebben last van amandelsteentjes. Dit zijn witte brokjes die verstopt zitten in de nissen van de amandelen. Ze kunnen zorgen voor een slechte adem en een geïrriteerd gevoel in de keel.

Hoe kunnen wij u behandelen?

De beslissing om de amandelen te verwijderen is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten - hoe vaak treden ze op - speelt hierbij een rol. Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden, of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.

Op de website van Patient+ vindt u keuzehulpen. Een keuzehulp helpt bij het kiezen van de behandeling die het best bij u past. De keuzehulp zet de voor- en nadelen van elke behandeling op een rij en helpt u nadenken over wat voor u belangrijk is. Zo kunt u samen met uw zorgverlener een goede keuze maken voor de behandeling.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: