Alvleesklierkanker
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Wat is alvleesklierkanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. In Nederland krijgen ruim 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.
Alvleesklierkanker komt vooral voor bij mensen boven de 60 jaar en in enkele gevallen ook op jongere leeftijd.

De tumor kan doorgroeien in omliggende organen en kan uitzaaien naar de lymfeklieren, longen, lever en het buikvlies. De tumor zit meestal in de kop van de alvleesklier, maar soms (ook) in het midden of de staart.

Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Vaak is de tumor dan al uitgezaaid of doorgegroeid in omliggende organen. Genezing is dan meestal niet meer mogelijk. Alleen als de kanker met een operatie helemaal weggehaald kan worden, kunnen patiënten genezen van alvleesklierkanker.

Over de alvleesklier

De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, maakt hormonen en enzymen aan die belangrijk zijn voor de vertering van voedsel en het regelen van de suikerspiegel in het bloed.

De alvleesklier ligt boven in de buikholte, achter de lever en de maag, en vóór de wervelkolom, de holle lichaamsader en de grote buikslagader (aorta). De alvleesklier bestaat uit een hoofd/kop, lichaam/midden en staart. De kop van de alvleesklier ligt tegen de twaalfvingerige darm aan en de staart ligt tegen de milt. Het onderste deel van de galweg loopt dwars door de kop van de alvleesklier.

Wat zijn de klachten?

Meestal is de tumor al enige tijd in de alvleesklier aanwezig voordat er klachten ontstaan. De aard en de ernst van de klachten hangt samen met de grootte en de plaats van de tumor in de alvleesklier.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Verminderde eetlust;
  • Misselijkheid;
  • Zeurende pijn in de buik;
  • Zeurende pijn in de rug;
  • Een verstoord ontlastingspatroon;
  • Gewichtsverlies;
  • Als de tumor de galwegen dichtdrukt, kan er geelzucht ontstaan. De ontlasting is hierbij vaak lichtgekleurd en de urine juist erg donker van kleur. In een later stadium van de ziekte kunnen jeuk, braken, ernstige vermoeidheid en vetdiarree ontstaan.

Wat is de oorzaak?

De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is onduidelijk. De aandoening komt vaker voor in de westerse landen. Leefstijlfactoren zoals roken, te vette voeding en overmatig alcoholgebruik, kunnen zorgen voor een verhoogd risico op het ontstaan van alvleesklierkanker. Bij ongeveer 5 procent van de mensen met alvleesklierkanker lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook mensen met een chronische alvleesklierontsteking kunnen een verhoogd risico op alvleesklierkanker hebben.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: