Alvleesklierkanker
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het vermoeden van alvleesklierkanker verwijst de huisarts u door naar de specialist. Meestal is dit de maag-, darm- en leverarts. De specialist kan verschillende onderzoeken doen, zoals bloedonderzoek of een CT-scan. Op een CT scan zijn organen en weefsels goed te zien, en dus ook de precieze plek van de tumor en eventueel uitzaaiingen in andere organen. Soms is contrastvloeistof nodig om het resultaat van de scan duidelijker te maken. Dit wordt dan toegediend via een infuus. Als u overgevoelig bent voor contrastvloeistof, is het belangrijk om dit vóór het onderzoek aan de arts te melden.

Afhankelijk van de aard van de klachten en de bevindingen uit de eerste onderzoeken, doen we aanvullend onderzoek. Als u een tumor blijkt te hebben, is het nodig om ook de andere omliggende organen van de alvleesklier verder in beeld te brengen. Ook kan het nodig zijn om een stukje weefsel weg te nemen om verder te laten onderzoeken in het laboratorium.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: