Afstaande oren bij kinderen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Elke operatie heeft risico’s. Dit geldt ook voor het rechtzetten van afstaande oren. De volgende complicaties kunnen optreden: 

  • De meeste patiënten hebben na de operatie weinig pijn. Deze pijn is met paracetamol vaak goed te verdragen.
  • Als het verband wordt verwijderd, kunnen de oorschelpen gezwollen en blauw zijn door een bloeduitstorting. Meestal is de zwelling binnen enkele weken of maanden weer weg.
  • De oren kunnen de eerste maanden gevoelig zijn voor aanraking, wind en kou. Na een tijdje heeft uw kind hier geen last meer van.
  • Aan de achterkant van het oor zit na de operatie een litteken, dat later bijna niet meer te zien is. Meestal hebben patiënten geen last van dit litteken.
  • Het verband kan opschuiven of ‘s nachts zelfs afglijden. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Doe de zwachtel weer om het hoofd van uw kind en neem overdag contact op met de verpleegkundige op de polikliniek Plastische Chirurgie.
  • Een enkele keer ontstaat er een nabloeding. Er lekt dan bloed onder het verband door. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of de Spoedeisende Hulp. Als het bloeden blijft doorgaan, is soms een extra operatie nodig om het nabloedende bloedvaatje dicht te maken.
  • Bij een infectie is de wond rood en pijnlijk. Uw kind kan koorts krijgen en zich ziek voelen.
  • Bij vragen en twijfels neemt u contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Wanneer neemt u contact op?

Het is belangrijk dat u contact opneemt met de polikliniek Plastische Chirurgie als uw kind tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts. Buiten kantooruren belt u naar de Spoedeisende Hulp. Telefoonnummers vindt u onder Contact.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: