Uw ziekenhuis met lokaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid.


Rijnstate en Compassion for Care

15-12-2011 

Ze hoorden over Compassion for Care via Twitter, urologen Carl Wijburg (@roboturoloog) en Michael van Balken (@MRvanBalken) en gynaecoloog Francis Hartog (@francishartog). Het uitgangspunt van dit landelijke initiatief is: ‘Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.’ De drie artsen van Rijnstate spraken met Harriët Messing van Compassion for Care hierover.

Zich inleven in de patiënt

Compassion for Care is een idee van studenten, die geneeskunde gingen studeren omdat ze mensen willen helpen, beter willen maken. Maar sommigen van hen merkten al tijdens de studie dat het moeilijk was om deze passie vast te houden, vertelt Harriët Messing. “En ook na de studie gebeurt dat regelmatig. Dat willen we tegengaan door meer aandacht aan de uitgangspunten voor behoud van (com)passie te besteden tijdens de opleiding. En door zorgverleners ervan bewust te maken hoe belangrijk het is om zich in te leven in de patiënt. Dat geldt voor alle beroepsgroepen in de zorg.”

V.l.n.r. Francis Hartog, Harriët Messing,<br/> Carl Wijburg en Michael van Balken

V.l.n.r. Francis Hartog, Harriët Messing,
Carl Wijburg en Michael van BalkenTevreden patiënt en arts

“Voor mij gaat het erom dat je je steeds bedenkt: wat zou ik fijn vinden als ik in dat ziekenhuisbed lag”, legt uroloog van Balken uit. “Dat kun je als zorgverlener wel eens vergeten tussen alle administratie die je moet doen en in de tijdsdruk die er is om een patiënt te zien. En juist die momenten zijn heel belangrijk voor de patiënt, maar ook voor mij als zorgverlener, omdat ik daardoor tevreden kan terugkijken op een dag.”

Lees het hele verslag van het gesprek op de site van Compassion for Care

Compassion for Care ondersteunen

Werk je in de zorg? Dan kun je Compassion for Care steunen door de charter op de site te ondertekenen of een twibbon aan je avatar toe te voegen op Twitter.