Botuline injectie in de speekselklier echogeleid

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Mogelijke bijwerkingen van botuline toxine

Bijwerkingen komen bij plaatselijke injecties weinig voor. Op verzoek kunt u een uitgebreide bijsluiter van het ingespoten medicatie vragen aan de laborant die bij de procedure aanwezig is.

Mogelijke bijwerkingen zijn o.a.:

  • Enkele dagen gevoeligheid rond de plaats van injectie
  • Geringe kans op overgevoeligheidsreactie. U kunt het dan warm krijgen en de huid wordt tijdelijk wat roder. Dit is meestal binnen enkele dagen weer we
  • Ontsteking rond de prikplaats
  • Tijdelijke (of heel soms blijvende) slikklachten door overprikkeling van een mondbodemspier

Als u na de injectie klachten krijgt die verband kunnen hebben met deze injectie moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Infecties

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen en doeken worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is klein.

Echografie

Voor een echo-onderzoek worden geluidsgolven gebruikt, die we niet kunnen horen. Het echo-onderzoek is onschadelijk.

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van botuline toxine tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Als u zwanger bent of denkt te kunnen zijn of als u borstvoeding geeft, wilt u dan contact met ons opnemen? Wij overleggen dan met de apotheker of we de behandeling kunnen laten doorgaan.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!