Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Ascitespunctie op de radiologie

Uw arts heeft met u besproken dat er een ascitespunctie bij u wordt gedaan op de afdeling Radiologie, locatie Arnhem-Noord.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale nazorg nodig. 

Lees daarom de nazorg goed door.

Wat is het doel van een ascitespunctie?

Ascites betekent vochtophoping in de vrije buikholte.

Een ascitespunctie is een onderzoek waarbij vocht uit de buikholte wordt afgenomen. Dit gebeurt door met een punctienaald links of rechts onder in de buikholte te prikken.

Het doel van de ascitespunctie kan verschillend zijn:

  • Diagnostische punctie: om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Er wordt een kleine hoeveelheid vocht afgenomen voor onderzoek. Het vocht wordt in het laboratorium onderzocht.
  • Ontlastende punctie: uw buik bevat een aanzienlijke hoeveelheid vocht, vermindering hiervan kan u afhelpen van onaangename verschijnselen zoals misselijkheid, benauwdheid en een gespannen buik.

Verslag

De radioloog maakt een verslag van de procedure. Het verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U bespreekt met hem/haar het effect van de procedure.

Een week na het onderzoek kunt u zelf het verslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als de behandeling niet door kan gaan, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7795.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: