Ascitespunctie op de radiologie

Voorbereiding, onderzoek en nazorg

Voorbereiding

Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

De behandeling wordt meestal gedaan in rugligging, soms in zij- of buikligging: dit is afhankelijk van de plaats waar geprikt gaat worden.
Met echografie (of soms met CT) wordt de plaats bepaald waar de radioloog zal gaan prikken. Het is belangrijk dat u goed stil blijft liggen tijdens en na het maken van de foto's.

Ter plaatse van de prikplek wordt de huid gedesinfecteerd. De radioloog zal daarna met een naald de plaats waar het om gaat aanprikken. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Als de naald is ingebracht wordt een controlefoto gemaakt om te beoordelen of de naald op de goede plaats zit. Het vocht wordt nu uit de buik verwijderd.

Soms wordt via de naald een slangetje in de holte geschoven waar het vocht zit. De naald wordt dan verwijderd maar het slangetje blijft zitten. Het slangetje wordt met een pleister op de huid goed vastgeplakt zodat deze niet kan verschuiven. Het vocht kan nu via het slangetje in een zakje lopen. Het zakje blijft enige tijd zitten.
Uw behandelend arts zal het slangetje met het zakje weer verwijderen.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 5 tot 15 minuten.

Nazorg

  • Wij adviseren u tot 48 uur na de punctie rustig aan te doen, niet te sporten en niet zwaar te tillen.
  • De prikplek kan na afloop blauw verkleuren en wat pijnlijk aanvoelen. Desgewenst kunt u paracetamol innemen tegen de pijn.

Complicaties

Op de prikplek kan een bloeding of een ontsteking ontstaan. Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 - 005 6680). 
De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

  • Duizelig worden of “zich niet goed voelen”
  • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
  • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
  • Meer dan 38 graden koorts
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!