Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Perchloraattest

Uw arts heeft met u besproken dat er een onderzoek naar de schildklierfunctie van uw kind wordt gedaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of er schildklierweefsel in de hals aanwezig is en of dit schildklierweefsel goed werkt. Dit nucleair onderzoek wordt een scintigrafie genoemd.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek wordt uw kind opgenomen op de kinderafdeling of kinderdagverpleging. Van deze afdeling krijgt u bericht hoe laat u daar verwacht wordt, maar het kan ook zijn dat uw kind al is opgenomen.

Hier zal een infuusnaaldje worden ingebracht, waardoor later de licht radioactieve vloeistof wordt toegediend.

Het is belangrijk dat uw kind goed stil ligt tijdens het maken van de opnames, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Daarom wordt kort voor het onderzoek een voeding gegeven, zodat uw kind zal slapen tijdens het onderzoek. Lukt dit niet, dan kan het soms nodig zijn een licht slaapmiddel te geven: dit wordt dan met u besproken.

Injectie

Om het schildklierweefsel te kunnen opsporen wordt via het al ingebrachte infuusje een licht radioactieve stof toegediend. Deze stof heeft enige tijd nodig om te worden opgenomen in werkend schildklierweefsel. Daarom worden de foto's pas na een paar uur gemaakt. De tijd tussen de toediening en het maken van de foto's verblijft uw kind op de kinderafdeling.

Het maken van de foto's

Gedurende 3 maal 10 minuten worden foto's gemaakt van de hals. Tussen de scans zit meestal een half uur (exacte tijd krijgt u van de laborant die de foto's maakt). Hiervoor komt uw kind onder een gammacamera te liggen. Deze speciale camera registreert de straling die door de toegediende radioactieve stof wordt uitgezonden. Het is noodzakelijk dat deze camera vrij dicht boven de hals wordt geplaatst om de foto's zo scherp mogelijk te krijgen.

Uw kind merkt niet dat de foto's worden genomen. Na het maken van de foto's gaat uw kind terug naar de kinderafdeling om goed wakker te worden. 

Voor dit onderzoek is geen nazorg nodig. 

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Radioactieve stoffen

Voor het onderzoek krijgt uw kind een licht radioactieve vloeistof toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering, heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor uw kind, voor u en uw omgeving.

Nota bene: Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een week meten.
U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van gemeten straling is.

Lees meer over straling

Uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt naar uw behandelend arts verstuurd. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Ongeveer 10 dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde van Ziekenhuis Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: