Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

PICC lijn inbrengen en verzorgen

Uw arts heeft met u besproken dat er een PICC-lijn wordt geplaatst op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

  • Goede verzorging van uw PICC-lijn is erg belangrijk: lees daarom het hoofdstuk Verzorging van uw PICC-lijn goed door.
  • Gaat u direct na de plaatsing naar huis? Dan is het belangrijk dat u het pakket verzorgingsmiddelen ophaalt bij de poli-apotheek in het ziekenhuis, zodat de thuiszorg de benodigde materialen heeft om de PICC-lijn te verzorgen.

Wat is een PICC-lijn?

Voor uw behandeling is het nodig dat u medicijnen via de bloedvaten krijgt toegediend. Ook kan het zijn dat er regelmatig bloed bij u af moet worden genomen voor onderzoek. Daarom brengen we bij u in de arm een centrale katheter in. Dit noemen we een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centrale catheter).

 

Een PICC-lijn is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt. Net boven de elleboogholte komt de infuuslijn met een aansluitstukje op uw huid te liggen. De rest van de lijn ligt in een ader. Het uiteinde van de lijn komt in de grote holle ader in de borstkas, net boven het hart.

Waarom een PICC-lijn?

Een PICC-lijn kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden:

  • bloedafname (alleen door bevoegde verpleegkundigen)
  • toediening van chemotherapie
  • toediening van medicatie, zoals antibiotica
  • toediening van voeding
  • toediening van middelen die bij onderzoeken worden gebruikt, zoals sommige contrastmiddelen of radioactieve stoffen, bijvoorbeeld bij een CT-scan.

Het voordeel van een PICC-lijn is dat er niet steeds een bloedvat aangeprikt hoeft te worden. Een ander voordeel van een PICC-lijn is dat de medicijnen toegediend kunnen worden in een groot bloedvat. Hierdoor ontstaat nauwelijks irritatie aan de binnenkant van het bloedvat. Hierdoor is er minder kans op ontsteking van de ader.

Een PICC-lijn kan tot ongeveer twaalf maanden blijven zitten.

Hoe wordt de katheter ingebracht?

Voorbereiding

Voor het plaatsen van de katheter is geen voorbereiding nodig.

De plaatsing

Het inbrengen van de katheter gebeurt op de afdeling radiologie onder steriele omstandigheden. De radioloog die de katheter inbrengt draagt daarom een operatieschort, mondmasker en steriele handschoenen. De katheter wordt ingebracht in een ader van uw arm: meestal een ader op de bovenarm, iets boven de elleboogholte. Bij het plaatsen verdoven we de plek waar de katheter uw arm in gaat. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Het opschuiven van de katheter in uw bloedvat is niet pijnlijk. Het inbrengen van de katheter gebeurt met behulp van een echo en röntgenbuis. Hierdoor kunnen we de meest geschikte ader kiezen en direct zien of de katheter op de juiste plaats ligt. Soms wordt daarbij een kleine hoeveelheid contrastmiddel gebruikt. De katheter wordt op de insteekplaats bevestigd met een speciale pleister.

Als u direct na plaatsing naar huis gaat

  • Na plaatsing moet u bij de poli-apotheek (beneden in de hal van het ziekenhuis) een doos ophalen met verzorgingsmiddelen, die de thuiszorg nodig heeft.
  • Herhaalrecepten moeten ook via deze poli-apotheek geregeld worden.
  • U mag direct na plaatsing niet zelf naar huis rijden.

De PICC-lijn kan lange tijd in uw arm blijven zitten

Nadat de katheter is geplaatst, is een klein deel van de katheter buiten uw lichaam zichtbaar. Hier wordt een beschermend folie op aangebracht, om de insteekopening van de katheter zo schoon mogelijk te houden. De katheter wordt vastgezet en beveiligd met een speciale pleister, zodat de katheter als het ware is vastgeklemd. U ondervindt nauwelijks hinder van de PICC-lijn.

Wel moet de katheter wekelijks doorgespoten worden om te voorkomen dat de katheter verstopt raakt door een bloedstolsel. Verder moet u de insteekplaats laten verzorgen. Hiervoor wordt als u thuis bent de Thuiszorg ingeschakeld.

Belangrijk om op te letten

  • Niet zwaar tillen of steunen op de arm waar de PICC lijn in zit.
  • Er mag uit de arm waar de katheter is geplaatst alleen bloed worden afgenomen via de katheter. Bloedafname via een prik in de arm is niet toegestaan.
  • Het meten van de bloeddruk aan de arm waar de katheter is ingebracht is niet toegestaan.
  • U mag met de katheter gewoon douchen als deze waterdicht is afgeplakt of als u een waterdichte afdekhoes gebruikt. Baden en zwemmen kan niet.

Wanneer neemt u contact op

Neem in de volgende gevallen direct contact op met uw thuiszorg organisatie:

  • Tekenen van infectie rondom de insteekopening (roodheid, zwelling, warmte, vocht en pijn);
  • Koorts hoger dan 38,5 °C of koude rillingen;
  • Zwelling van de arm of schouder;
  • Pijn tijdens het inspuiten;
  • Als er grote weerstand is tijdens het inspuiten van de medicijnen;
  • Tekenen van kortademigheid, hoesten, pijn ter hoogte van de borstkas en bewustzijnsverlies.

Bijzonderhedenkaart

  • Na het plaatsen van de PICC-lijn, krijgt u een kaartje mee waarop eventuele bijzonderheden staan.
  • Draag dit kaartje altijd bij u om dit te kunnen laten zien als dit wordt gevraagd.
  • Als u bijvoorbeeld een röntgenfoto moet laten maken waarbij contrastmiddel via de PICC-lijn wordt toegediend, vraagt de röntgenlaborant u om dit kaartje te laten zien.

Uw PICC-lijn wordt verzorgd door een verpleegkundige

  • Als u in het ziekenhuis verblijft, verzorgt de verpleegkundige op de verpleegafdeling de katheter.
  • Als u met de PICC lijn naar huis gaat, wordt de thuiszorg ingeschakeld om de PICC lijn te verzorgen. Bij de poli-apotheek haalt u een box met materialen op: deze materialen heeft de verpleegkundige van de Thuiszorg nodig. 

Het is belangrijk dat iedereen die met de katheter werkt, zich aan dezelfde regels houdt met betrekking tot handen wassen en desinfecteren bij het doorspuiten van de katheter. De katheter moet elke keer na gebruik wordt doorgespoten met een steriele zoutoplossing. Ook als de katheter niet in gebruik is, is het belangrijk deze wekelijks door te spuiten. De verpleegkundige legt dit aan u uit.

Via het transferbureau krijgt u informatie over uw thuiszorgorganisatie. De telefoonnummers zijn:

  • STMG: 088 - 4560900
  • STMR: 0344 - 679381
  • Sensire: 0314 - 357853
  • Thuiszorg Groot Gelre: 026 - 3639223

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Mogelijke complicaties

Een enkele keer treden er complicaties (bijverschijnselen) op. 

  • op de plaats waar de katheter werd ingebracht ontstaat soms een bloeduitstorting. Dit kan pijnlijk zijn maar verdwijnt na enkele dagen
  • er kan ook enkele uren na afloop van het onderzoek nog een bloeding ontstaan op de plek waar de katheter is ingebracht
  • heel zelden kan stolselvorming voorkomen. Dit kan leiden tot afsluiting van het behandelde bloedvat. Als het stolsel met de bloedstroom mee gaat kan ook een ander bloedvat afgesloten raken.

Infecties

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen en lakens worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is zeer klein.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt alleen als het echt nodig is een PICC-lijn geplaatst. De aanvrager en de radiologen wegen gezamenlijk de risico's af.

Borstvoeding is geen probleem. 

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie. 
Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7488

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: