Nefrostomie katheter inbrengen en verzorgen

Verzorging van uw katheter

  • Aan de katheter zit een opvangzak vast waarin de urine wordt opgevangen. Deze zak wordt met een bandje of kousje aan uw been vastgemaakt. Er zit een kraantje onderaan waarmee u hem een paar keer per dag leeg kunt laten lopen in het toilet. 's Nachts kan een nachtzak met grotere inhoud aan de dagzak verbonden worden. De dagzak moet 1x per week verschoond worden. De nachtzak kunt u 's ochtends leegmaken en doorspoelen met koud stromend kraanwater. De nachtzak mag een week gebruikt worden.
  • Bij ontslag krijgt u van de verpleging een pakket mee met katheterzakken, drainpleisters en benodigdheden voor het verzorgen van de nefrostomiekatheter. Als het materiaal (bijna) op is, kan u het bij de medisch speciaalzaak MediReva bijbestellen.
  • Zorgt u ervoor dat bij het verwisselen en aansluiten schone handen (van te voren uw handen wassen) heeft en schone materialen gebruikt. De aansluitingen van de zak kunt u schoonmaken met 70% alcohol.
  • De speciale drainpleister moet één keer per week verschoond worden. Dit kan door de wijkverpleegkundige (de verpleegkundige zal dit zo nodig tijdens de opname aanvragen) of een familielid worden gedaan. Bij het verschonen van de pleister kan de insteekopening schoongemaakt en geïnspecteerd worden. Probeert u de katheter zo weinig mogelijk te bewegen tijdens het verschonen om te voorkomen dat hij verschuift of er zelfs uitvalt.
    Als er lekkage optreedt langs de katheter is het belangrijk eerst te controleren of er geen knik in de katheter zit en of het kraantje goed openstaat. Eventueel kan de katheter doorgespoeld worden met 2-5 cc fysiologische zoutoplossing. Dit kan de wijkverpleegkundige doen.
    U kunt hiervoor ook terecht op de polikliniek Urologie.
  • Soms is het nodig dat de katheter regelmatig wordt doorgespoeld met een speciale vloeistof. Als dit nodig is hoort u dit van de verpleegkundigen bij ontslag uit het ziekenhuis, en krijgt u instructie hoe u dit moet (laten) doen.
  • U kunt met de katheter gewoon douchen, maar niet baden of zwemmen.
  • De nefrostomiekatheter wordt goed vastgemaakt met krul en pleisters. Toch kan de katheter uit uw nier losraken en eruit vallen. De katheter moet dan opnieuw ingebracht worden. Soms is het kanaaltje nog intact, wat het inbrengen gemakkelijker maakt. Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk belt met de uroloog als de katheter is losgeraakt.

Verwisselen of verwijderen

  • De katheter moet regelmatig gewisseld worden. De termijn waarop dit moet gebeuren wordt met u besproken door de behandelend uroloog. Dit kan poliklinisch gebeuren, maar u blijft wel een paar uren in het ziekenhuis. U krijgt daarvoor een afspraak op de afdeling Radiologie. Als de katheter er 11 weken in zit en u nog geen oproep heeft gekregen voor de operatie of voor het verwisselen van de katheter, bel dan met de poli.
  • U heeft de katheter om een bepaalde reden gekregen, bijvoorbeeld een niersteen. Als deze reden is opgeheven en de urineafvloed tussen nier en blaas is weer goed, dan kan de katheter verwijderd worden. Na het verwijderen wordt de wond afgeplakt met absorberende pleister. Er kan de eerste dagen nog wat lekkage van urine optreden. Zolang dit het geval is kunt u de wond afplakken met gaasjes. Het lekken stopt na een paar dagen vanzelf.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: