Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Pelvic Congestion Syndroom (PCS): behandeling op de radiologie

Uw arts heeft met u besproken dat we uw spataderen in de buik gaan behandelen op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding en nazorg nodig. 

Leest u daarom de voorbereiding en de nazorg goed door.

Opname 

Voor dit onderzoek wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt van de afdeling Opnameplanning apart bericht op welke verpleegafdeling en hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht. 

Wat is een embolisatie?

De radioloog zal via een katheter in het bloedvat kleine metalen veertjes (coils) in een bloedvat plaatsen, waarna het vat wordt afgesloten. Het bloed kan dan niet meer teruglopen. 

 

 

Wat is het Pelvic Congestion Syndroom?

U bent door uw arts naar ons verwezen voor onderzoek en zo mogelijk behandeling van het Pelvic Congestion Syndroom (PCS).

Langdurige pijnklachten in het bekken bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem, naar schatting een op de drie vrouwen krijgt er tijdens het leven mee te maken.
Er zijn vele oorzaken voor deze klachten, een ervan is uitgezette aderen (“spataders”) van de eierstokken en van het bekken. Doordat kleppen in de aders, die ervoor zorgen dat het bloed richting het hart stroomt, niet goed werken (insufficiëntie), kan het bloed terugzakken in de aders en stuwing geven, waardoor de aders verwijden. Als dit klachten geeft wordt het Pelvic Congestion Syndrome genoemd. Meestal zijn dan de aders van de eierstokken de belangrijkste oorzaak van het probleem. Hoewel deze gestuwde aders regelmatig worden gevonden, geven ze niet altijd klachten.

Pelvic Congestion Syndrome komt voor bij vrouwen tussen 20 en 50 jaar, met name bij vrouwen die meerdere keren zwanger zijn geweest. PCS is zeldzaam bij vrouwen die niet zwanger zijn geweest. De typische klachten zijn pijn en een zwaar gevoel in de onderbuik, met name rond de menstruatie, pijn bij vrijen, plassen, zitten, fietsen en moeheid. Vaak hebben patiënten ook last van spataders van de benen of schaamstreek.

Behandeling van het Pelvic Congestion Syndroom

Om vast te stellen of er inderdaad uitgezette aders aanwezig zijn in het bekken is meestal al een echo of een scan (MRI of CT) gedaan. Om aan te tonen dat er insufficiëntie van de kleppen is wordt een flebografie verricht. Hierbij wordt via de lies een slangetje in de aders van de eierstokken gebracht waardoor contrastvloeistof wordt gespoten. Als het contrast richting de eierstokken stroomt bevestigt dat de diagnose.

Direct aansluitend kan behandeling plaatsvinden. De insufficiënte aders worden dan afgesloten met kleine metalen veertjes (coils) waarna ze dichtstollen. Het bloed kan dan niet meer teruglopen. Het afsluiten van de aders lukt vrijwel altijd. Ongeveer 75-80% van de behandelde vrouwen is vrij van pijn of heeft duidelijk minder klachten. Het kan 3 tot 6 weken duren voordat de klachten afnemen. Voor zover bekend zijn er geen negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid.

Onderzoek en behandeling worden uitgevoerd door een interventieradioloog, die voor dergelijke procedures een speciale opleiding heeft gevolgd.

Verslag

De interventieradioloog beoordeelt de foto's en maakt een verslag van het verloop van de procedure. Het verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf het verslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling radiologie. 
Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7488

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: