Pelvic Congestion Syndroom (PCS): behandeling op de radiologie

Hoe gaat het onderzoek? En hoe gaat de nazorg?

De opname

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de opnamebalie. Na aanmelding gaat u naar een verpleegafdeling.

Voorbereiding op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling krijgt u een speciaal jasje met drukknopen. Dit jasje draagt u tijdens het onderzoek.

Naar de radiologie of het operatiecentrum

Wij bellen naar de verpleegafdeling als u bijna aan de beurt bent. Het onderzoek kan op de afdeling Radiologie of op het operatiecentrum uitgevoerd worden.

  • Als u om half acht in het ziekenhuis moet zijn proberen we uw onderzoek in de ochtend uit te voeren. Soms gaan spoedonderzoeken voor en het kan voorkomen dat u pas 's middags aan de beurt bent.
  • Let op: de tijd die zichtbaar is op MijnRijnstate is niet het tijdstip waarop het onderzoek wordt uitgevoerd.

U wordt in bed naar de afdeling Radiologie of naar het operatiecentrum gebracht. Het ingevulde veiligheidsformulier neemt u mee.

Veiligheidscheck en voorbereiding

Voor we starten met het onderzoek nemen we eerst het veiligheidsformulier door. Ook controleren uw bloedwaarden. Zo beoordelen we of we het onderzoek veilig kunnen uitvoeren.

De laborant helpt u om in de juiste houding op de onderzoekstafel te gaan liggen. Soms wordt bewakingsapparatuur aangesloten om uw conditie tijdens het onderzoek te bewaken, bijvoorbeeld een bloeddrukmeter of een apparaatje aan uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten.

Tijdens het onderzoek werken we steriel (schoon) om infecties te voorkomen. De radioloog en de laborant die bij het onderzoek aanwezig zijn dragen steriele kleding (een speciale jas, een mutsje en een mondkapje) en er wordt gewerkt met steriele materialen. Tijdens het onderzoek ligt u onder een steriel laken met een gat ter plaatse van de prikplek.

De behandeling

De prikplek (meestal is dit de lies) wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Dit kan een prikkend gevoel geven. Daarna leggen we een steriel laken over u heen. Hierna prikt de radioloog met een holle naald de ader aan. Door deze naald wordt een dun draadje in het bloedvat geschoven. Over dit draadje wordt dan een dun slangetje (katheter) opgeschoven. Op de monitor kan de radioloog volgen waar de katheter zich bevindt. Als de katheter goed op zijn plaats ligt spuit de radioloog een contrastvloeistof in de bloedvaten, waardoor deze op de foto’s zichtbaar worden. Door het inspuiten van het contrastmiddel kan kortdurend een warm gevoel optreden in onderbuik, keel en hoofd.
Tijdens het onderzoek zal de laborant u eventueel instructies geven over uw ademhaling.

Het is de bedoeling dat we de oorzaak van de spataderen nu direct gaan behandelen: dat gaat via hetzelfde slangetje dat al aanwezig was om de bloedvaten zichtbaar te maken.

Dicht maken van het bloedvat (emboliseren)

We gaan de ader dicht maken door deze af te sluiten met metalen spiraaltjes (coils). Zo neemt de druk, en daarmee de pijn, af.

Open maken van bloedvaten (dotteren en eventueel een stent plaatsen)

We gaan een vernauwing of afsluiting van een ader weer open maken met een ballonnetje. De ader wordt van binnenuit weer opengedrukt. Het is meestal nodig om ook een stent, een metalen buisje, in de ader te plaatsen om het vat goed open te houden.
·
Wanneer het onderzoek klaar is, haalt de radioloog de katheter uit het bloedvat. Gedurende enige tijd wordt het prikgaatje dichtgedrukt. Daarna wordt er een pleister opgeplakt.
Na het onderzoek moet u een uur plat liggen.

In deze folder is beschreven zoals het onderzoek meestal gaat.
Soms is het nodig om de werkwijze aan te passen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het slangetje niet via de lies wordt ingebracht maar via uw arm. Soms worden meerdere katheters ingebracht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het belangrijk dat u een uur plat blijft liggen.

  • Als u een poliklinische afspraak heeft blijft u op de afdeling radiologie een uur liggen op een brandcard. Daarna mag u naar huis.
  • Als u bent opgenomen gaat u na het onderzoek terug naar de verpleegafdeling. De zaalarts beslist dan wanneer u naar huis mag.

Het afsluiten van de aderen kan soms pijnklachten geven. Ook kunt u een uitstralende pijn in de rug hebben. U kunt zolang dat nodig is 3 keer daags 1000 mg paracetamol innemen tegen de pijn.

Het is verstandig om in de uren na het onderzoek drie tot vier extra glazen water te drinken om het contrast sneller uit de bloedbaan te krijgen. Als u een vochtbeperkt dieet volgt is extra drinken niet nodig.

In de eerste 24 uur na het onderzoek moet u rustig aan doen. Dat betekent niet autorijden, zwaar tillen of sporten.

Infecties of een bloeding

Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 – 005 6680). 

De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

  • Duizelig worden of “zich niet goed voelen”
  • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
  • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
  • Meer dan 38 graden koorts

Implantatenregistratie

Als er materialen zijn geplaatst, dan kunt u een week na het onderzoek zelf in uw dossier lezen welke materialen zijn geplaatst. Zie: MijnRijnstate (Dossier > Implantaten > in de kolom Specialisme staan bij Radiologie alle materialen die op de afdeling radiologie zijn geplaatst).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: