Onderzoek etalagebenen

MIMICS-3D

Dit is een onderzoek naar de effectiviteit van de BioMimics 3D-stent bij patiënten met een vernauwing of verstopping van de beenslagader.

Over het onderzoek

Bij etalagebenen (perifeer vaatlijden) is een slagader in het been of bekken vernauwd of verstopt. Op een later moment kan dit pijn bij rust of zweren veroorzaken. De vernauwing of verstopping kan behandeld worden met een dotterbehandeling. Hierbij maken we een klein sneetje in de lies. Via dit sneetje plaatsen we met een slangetje een ballonnetje op de plek waar de slagader vernauwd of verstopt is. Dit ballonnetje wordt opgeblazen (dotteren), waardoor de vaatwand oprekt. De vernauwing wordt verwijd en er kan weer voldoende bloed door de slagader stromen.

Om er voor te zorgen dat de vernauwing zo lang mogelijk wegblijft, plaatsen we soms een stent (metalen koker). Er bestaat een nieuwe soort stent die flexibel is en beter mee kan bewegen met de bewegingen van de slagader, bijvoorbeeld als u uw been buigt. De unieke vorm van deze stent leidt mogelijk tot betere resultaten op de lange termijn.

Wat is het doel van het onderzoek?

We onderzoeken of de behandeling met de BioMimics 3D-stent veilig en effectief is.

Wat houdt meedoen in?

Als u besluit om mee te doen aan dit onderzoek, dan is uw behandeltraject hetzelfde als bij het plaatsen van een gewone stent. Tijdens de operatie behandelen we de vernauwing of verstopping van uw beenslagader met de BioMimics 3D-stent in plaats van de gewone stent. U krijgt geen extra onderzoeken en hoeft niet vaker dan normaal naar het ziekenhuis te komen.

Wie kan er meedoen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u een vernauwing of verstopping van uw beenslagader heeft en in aanmerking komt voor een dotterbehandeling waarbij een stent geplaatst wordt.

Voorwaarden voor dit onderzoek zijn onder andere:

  • u bent 18 jaar of ouder;
  • u bent niet zwanger.

Als tijdens de operatie blijkt dat uw slagader niet voldoet aan de voorwaarden voor dit onderzoek, kan uw arts beslissen dat u toch niet mee kunt doen aan het onderzoek.

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

  • Rijnstate, Arnhem
  • Universitair Medisch Centrum Groningen

Heeft u nog vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeksgroep van het Rijnstate Vasculair Centrum.

E-mailadres: vascularsurgery@rijnstate.nl
Telefoonnummer: 088 - 005 7282

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: