Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zweetklieroperatie

Uw arts heeft bij u een ontsteking aan uw zweetklier geconstateerd. In overleg met u en uw arts is er besloten dat u hieraan binnenkort wordt geopereerd.

Wat is een zweetklierontsteking?

In het hele lichaam zitten zweetklieren. Zweetklieren zijn nodig om zweet af te voeren. Ze zorgen ervoor dat de huid kan afkoelen. Er zijn twee soorten zweetklieren:

  • Eccriene zweetklieren: deze komen het meest voor en zitten bijvoorbeeld op handpalmen, voeten en hoofdhuid. Ze spelen een rol bij het zweten, maar geven geen geur af.
  • Apocriene zweetklieren: deze zitten alleen in de oksels en de liezen. Ze spelen een rol bij het zweten en geven een geur af: de bekende zweetgeur. Bij deze zweetklieren kan een ontsteking ontstaan. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking. Soms moet u hiervoor worden behandeld met een operatie.

Een zweetklierontsteking wordt ook wel hidradenitis genoemd.

Wat zijn de klachten bij een zweetklierontsteking?

De oksel of de liesstreek kan gaan zwellen, rood worden en pijn gaan doen. Soms krijgt u daarna een zwelling die met pus is gevuld (een abces). Dat abces kan doorbreken. Het probleem kan zich uitbreiden over meer zweetklieren. Daardoor wordt het gebied dat gezwollen en rood is groter.

Er zijn twee vormen van zweetklierontsteking:

  • een acute (plotselinge) ontsteking met abcesvorming
  • een chronische (aanhoudende) vorm, met afwisselend meer en minder klachten

De afwijking kan beperkt blijven tot een klein gebiedje, maar het kan zich ook langzaam uitbreiden over een groot gebied in de oksel of de lies.

Hoe wordt een zweetklierontsteking vastgesteld?

De arts kan dit probleem met lichamelijk onderzoek vaststellen. Aanvullend onderzoek is vaak niet nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: