Zoutbeperkt dieet
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Het gebruik van kruiden en specerijen

Verse kruiden, zoals: peterselie, bieslook, lavas, majoraan, selderij en tijm geven allerlei gerechten niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk maar ook veel smaak. U kunt ze vers gebruiken, maar ze zijn ook in gedroogde vorm te koop. In het diepvriesvak van de supermarkt liggen kleine pakjes gesneden tuinkruiden klaar voor gebruik. 
Specerijen, zoals: nootmuskaat, kruidnagel, foelie, kaneel, kerrie, paprikapoeder of peper worden meestal in gedroogde of gemalen vorm gebruikt. Kiemgroenten, zoals alfalfa, zijn eigenlijk hele jonge plantjes boordevol smaak. Cressen, zoals tuinkers en Shiso Purple, zijn ook kiemgroenten. Deze zijn verkrijgbaar in een bakje op een kleine voedingsbodem. 

Hierna vindt u informatie over het gebruik van kruiden. 

Kruiden en specerijen die niet meegekookt worden 

Bieslook

rauwkost en vinaigrettes, eiergerechten, kruidenboter en sauzen, aardappelgerechten gestoofde visgerechten, gehakt, kwark en verse (room)kaas

Dille (blad)

soepen, rauwkost, erwten, wortelen, bloemkool, rode bieten, tomatengerechten, melk- en kaassauzen, vis

Dragon (blad)

soepen, rauwkost, vis, eiergerechten, vlees, kip

Kervel (blad)

soepen, sauzen, kruidenboter, rauwkost, tomatengerechten, eiergerechten, vis

Mierikswortel

sauzen, vinaigrettes, vlees, vis

Munt (blad)

rauwkost, snijbonen, wortelen, koolsoorten, aardappelen, vlees

Nootmuskaat

melk- en kaassauzen, aardappelpuree en stamppot, koolsoorten, spruitjes, sperziebonen, vlees

Peterselie
(blad en stengeltop)

soepen, sauzen, ragouts, rauwkost, gebakken vlees, vis, wortelen, erwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap, aardappelgerechten, eiergerechten

Venkelblad

salades, eiergerechten, soepen, vis, peulvruchten

Kruiden en specerijen die meegekookt worden en waarvan bij het opdienen nog wat toegevoegd kan worden 

Basilicum (blad) 

soepen en sauzen, ragouts, koolsoorten, tomatengerechten, boontjes, vlees, vis, rauwkost, eiergerechten, kaassaus, peulvruchten, pastagerechten, courgette

Bonenkruid (blad)

erwten, bonen, koolsoorten, bieten, spruiten, rauwkost, eiergerechten, peulvruchten, tomaten, aardappelgerechten

Chilipoeder

pikante sauzen, ragouts, goulash en kip, vlees

Citroenmelisse (blad)

gebakken vis, vissauzen, kip, rauwkost, spruiten, rode kool, rode bieten, wortelen, doperwten, champignons, soepen, sauzen

Marjolein (stengeltop)

soepen, bouillon, sauzen, ragouts, vlees, vis, Italiaanse gerechten, doperwten, wortelen, rauwkost, tomatengerechten

Mosterdpoeder

uien- en bonensoep, vinaigrettes, vlees, vis en varkensvlees

Paprika

soepen, pikante sauzen, ragouts, eiergerechten, goulash, kip, vlees, gebakken aardappelen, Italiaanse gerechten

Peper

bouillon, soepen, sauzen, ragouts, vlees, vis, ei, tomaten, vinaigrettes, rauwkost

Selderij
(blad en stengeltop)

soep, tomatengerechten, eiergerechten, vis, kaasgerechten, wortelen, prei, bloemkool, sperziebonen, gehakt, varkensvlees, bami, nasi

Kruiden en specerijen die meegekookt worden  

Foelie

soepen, lichte sauzen, lichte ragouts, koolsoorten

Gember

nasi, bami, Chinese gerechten, gebakken varkensvlees, gebakken kip, kippenlevertjes, witte bonen

Kerrie

soepen, sauzen, kip, aardappelgerechten, koolsoorten

Knoflook

tomatengerechten, soepen, Italiaanse en Franse gerechten, oosterse gerechten, pastagerechten, vlees, kruidenboter, rauwkost en vinaigrettes, gebakken aardappelen

Komijn

koolgerechten, pikante sauzen, Indische gerechten, couscous, kaas

Koriander

ontbijtkoek en speculaas, rauwkost, andijvie, koolgerechten, kapucijners, vleesmarinades, nasi, bami, sperziebonen, bieten, tomaten

Kruidnagel

soepen, sauzen, rode kool, rode bieten, ragouts en marinades

Kruizemunt (blad)

koolsoorten, gekookte aardappelen, sauzen voor groente- en vruchtensalades, doperwten, snijbonen, wortelen, lamsvlees

Kummel (karwij)

witte kool, gebakken aardappelen, rundvlees, kaassaus, wortelen, brood en gebak, soepen

Laurier (blad)

soepen, bruine sauzen, marinades, rode kool, rode bieten, worteltjes

Lavas (maggikruid)
(blad)

soepen, bouillon, sauzen, sperziebonen, wortelen, vis, gehakt, aardappelgerechten, vlees, wild, kip

Oregano

bouillon, soep, sauzen, tomatengerechten, varkensvlees, lamsvlees

Rozemarijn (blad)

bouillon, soep, gebakken aardappelen, vlees, vis, gevogelte, wild, eiergerechten, groenten, ragouts, pastagerechten, kaasgerechten

Salie (blad)

soepen, vis, gehakt, vlees, spinazie, doperwten, tomatengerechten, peulvruchten

Tijm (blad en stengeltop)

soepen, ragouts, tomatengerechten, wortelen, aubergine, courgette, kool, prei, spinazie, gebakken aardappelen, vis, eiergerechten, kaasgerechten, kip, wild, gehakt, vlees, marinades

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: