Het gebruik van kruiden en specerijen
Verse kruiden, zoals: peterselie, bieslook, lavas, majoraan, selderij en tijm geven allerlei gerechten niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk maar ook veel smaak. U kunt ze vers gebruiken, maar ze zijn ook in gedroogde vorm te koop. In het diepvriesvak van de supermarkt liggen kleine pakjes gesneden tuinkruiden klaar voor gebruik.
Specerijen, zoals: nootmuskaat, kruidnagel, foelie, kaneel, kerrie, paprikapoeder of peper worden meestal in gedroogde of gemalen vorm gebruikt. Kiemgroenten, zoals alfalfa, zijn eigenlijk hele jonge plantjes boordevol smaak. Cressen, zoals tuinkers en Shiso Purple, zijn ook kiemgroenten. Deze zijn verkrijgbaar in een bakje op een kleine voedingsbodem.
Hierna vindt u informatie over het gebruik van kruiden.
Kruiden en specerijen die niet meegekookt worden
Bieslook |
rauwkost en vinaigrettes, eiergerechten, kruidenboter en sauzen, aardappelgerechten gestoofde visgerechten, gehakt, kwark en verse (room)kaas |
Dille (blad) |
soepen, rauwkost, erwten, wortelen, bloemkool, rode bieten, tomatengerechten, melk- en kaassauzen, vis |
Dragon (blad) |
soepen, rauwkost, vis, eiergerechten, vlees, kip |
Kervel (blad) |
soepen, sauzen, kruidenboter, rauwkost, tomatengerechten, eiergerechten, vis |
Mierikswortel |
sauzen, vinaigrettes, vlees, vis |
Munt (blad) |
rauwkost, snijbonen, wortelen, koolsoorten, aardappelen, vlees |
Nootmuskaat |
melk- en kaassauzen, aardappelpuree en stamppot, koolsoorten, spruitjes, sperziebonen, vlees |
Peterselie |
soepen, sauzen, ragouts, rauwkost, gebakken vlees, vis, wortelen, erwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap, aardappelgerechten, eiergerechten |
Venkelblad |
salades, eiergerechten, soepen, vis, peulvruchten |
Kruiden en specerijen die meegekookt worden en waarvan bij het opdienen nog wat toegevoegd kan worden
Basilicum (blad) |
soepen en sauzen, ragouts, koolsoorten, tomatengerechten, boontjes, vlees, vis, rauwkost, eiergerechten, kaassaus, peulvruchten, pastagerechten, courgette |
Bonenkruid (blad) |
erwten, bonen, koolsoorten, bieten, spruiten, rauwkost, eiergerechten, peulvruchten, tomaten, aardappelgerechten |
Chilipoeder |
pikante sauzen, ragouts, goulash en kip, vlees |
Citroenmelisse (blad) |
gebakken vis, vissauzen, kip, rauwkost, spruiten, rode kool, rode bieten, wortelen, doperwten, champignons, soepen, sauzen |
Marjolein (stengeltop) |
soepen, bouillon, sauzen, ragouts, vlees, vis, Italiaanse gerechten, doperwten, wortelen, rauwkost, tomatengerechten |
Mosterdpoeder |
uien- en bonensoep, vinaigrettes, vlees, vis en varkensvlees |
Paprika |
soepen, pikante sauzen, ragouts, eiergerechten, goulash, kip, vlees, gebakken aardappelen, Italiaanse gerechten |
Peper |
bouillon, soepen, sauzen, ragouts, vlees, vis, ei, tomaten, vinaigrettes, rauwkost |
Selderij |
soep, tomatengerechten, eiergerechten, vis, kaasgerechten, wortelen, prei, bloemkool, sperziebonen, gehakt, varkensvlees, bami, nasi |
Kruiden en specerijen die meegekookt worden
Foelie |
soepen, lichte sauzen, lichte ragouts, koolsoorten |
Gember |
nasi, bami, Chinese gerechten, gebakken varkensvlees, gebakken kip, kippenlevertjes, witte bonen |
Kerrie |
soepen, sauzen, kip, aardappelgerechten, koolsoorten |
Knoflook |
tomatengerechten, soepen, Italiaanse en Franse gerechten, oosterse gerechten, pastagerechten, vlees, kruidenboter, rauwkost en vinaigrettes, gebakken aardappelen |
Komijn |
koolgerechten, pikante sauzen, Indische gerechten, couscous, kaas |
Koriander |
ontbijtkoek en speculaas, rauwkost, andijvie, koolgerechten, kapucijners, vleesmarinades, nasi, bami, sperziebonen, bieten, tomaten |
Kruidnagel |
soepen, sauzen, rode kool, rode bieten, ragouts en marinades |
Kruizemunt (blad) |
koolsoorten, gekookte aardappelen, sauzen voor groente- en vruchtensalades, doperwten, snijbonen, wortelen, lamsvlees |
Kummel (karwij) |
witte kool, gebakken aardappelen, rundvlees, kaassaus, wortelen, brood en gebak, soepen |
Laurier (blad) |
soepen, bruine sauzen, marinades, rode kool, rode bieten, worteltjes |
Lavas (maggikruid) |
soepen, bouillon, sauzen, sperziebonen, wortelen, vis, gehakt, aardappelgerechten, vlees, wild, kip |
Oregano |
bouillon, soep, sauzen, tomatengerechten, varkensvlees, lamsvlees |
Rozemarijn (blad) |
bouillon, soep, gebakken aardappelen, vlees, vis, gevogelte, wild, eiergerechten, groenten, ragouts, pastagerechten, kaasgerechten |
Salie (blad) |
soepen, vis, gehakt, vlees, spinazie, doperwten, tomatengerechten, peulvruchten |
Tijm (blad en stengeltop) |
soepen, ragouts, tomatengerechten, wortelen, aubergine, courgette, kool, prei, spinazie, gebakken aardappelen, vis, eiergerechten, kaasgerechten, kip, wild, gehakt, vlees, marinades |