Zoledroninezuur (Aclasta)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bijwerkingen

De meeste bijwerkingen van zoledroninezuur zijn mild tot matig. Heel soms kunt u ernstigere bijwerkingen krijgen, waarbij een behandeling nodig is.

Griepachtige klachten

Binnen de eerste 3 dagen na het infuus kunt u griepachtige klachten krijgen (botpijn, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn of stijfheid). Deze griepachtige klachten zijn meestal mild tot matig en verdwijnen binnen enkele dagen. Ze komen na het eerste infuus vaak voor (bij meer dan 30 procent van de patiënten), maar bij het volgende infuus gewoonlijk in mindere mate. Als u last heeft van griepachtige klachten kunt u zo nodig paracetamol gebruiken. U kunt ook voordat u het infuus krijgt, twee tabletten paracetamol innemen om de klachten te verminderen.
Als u last blijft houden van de bijwerkingen, overleg dan met uw arts of verpleegkundig consulent.

Allergische reacties

In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Overgevoeligheidsreacties kunnen mild tot matig zijn, en soms – in zeldzame gevallen – ernstiger. De symptomen (verschijnselen) van zulke ernstige reacties zijn te herkennen aan uitgebreide huidreacties, netelroos, vermoeidheid, piepend ademhalen of moeilijk ademhalen en/of lage bloeddruk. Neem in dit geval direct contact op met uw behandelend arts of huisarts.

Twee zeldzame maar belangrijke bijwerkingen zijn:

  • osteonecrose van de kaak
  • spontane botbreuken van het dijbeen

Osteonecrose van de kaak

Dit zijn aanhoudende wondjes in de mond of kaak als gevolg van botbeschadiging in de kaak. Deze bijwerking komt zeer zelden voor bij patiënten die zoledroninezuur krijgen en kan ook optreden nadat u bent gestopt met de behandeling. Patiënten die tandheelkundige ingrepen ondergaan (bijvoorbeeld het trekken van een tand of kies), tandvleesproblemen hebben, roken of behandelingen tegen kanker ondergaan (chemotherapie of corticosteroïden) hebben meer kans op deze bijwerking.

Om het risico hierop te verkleinen, adviseren wij u de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Laat het uw arts of verpleegkundige weten als u problemen heeft met uw mond of gebit.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets uw tanden regelmatig en laat uw gebit regelmatig controleren. Als u een kunstgebit draagt, zorg er dan voor dat dit goed past.
  • Als u onder tandheelkundige behandeling bent of een tandheelkundige operatie moet ondergaan (er moet bijvoorbeeld een tand of kies worden getrokken), vertel uw arts of verpleegkundig consulent om wat voor ingreep het gaat. Dit geldt ook voor een (geplande) ingreep in de maanden na de toediening van zoledroninezuur. Vertel uw tandarts dat u met een bisfosfonaat wordt behandeld.
  • Neem direct contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde en uw tandarts als u een probleem krijgt aan uw mond of tanden, zoals loszittende kiezen of tanden, pijn, zwelling of zweertjes die niet genezen. Dit kan een teken zijn van botbeschadiging in de kaak.

Spontane botbreuken van het dijbeen

Deze bijwerking is heel zeldzaam en treedt vooral op bij langdurig gebruik (meer dan 10 jaar) van een bisfosfonaat. Als u last van heeft van (hevige) pijn in de dij, lies of heup, moet u direct contact opnemen met de polikliniek Interne Geneeskunde.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: