Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zoledroninezuur (Aclasta)

In overleg met uw arts heeft u afgesproken het medicijn zoledroninezuur (Aclasta) te gaan gebruiken voor de behandeling van uw osteoporose (botontkalking). U krijgt hiervoor een infuusbehandeling op de afdeling Dagbehandeling. Op deze pagina’s informeren wij u hierover.

Wat is zoledroninezuur?

Zoledroninezuur (merknaam Aclasta) valt onder de groep bisfosfonaten. Meestal start u met bisfosfonaten in tabletvorm. Het kan zijn dat u deze tabletten niet goed verdraagt of dat u in het verleden ernstige slokdarm- en/of maagklachten heeft gehad. In dat geval kunt u zoledroninezuur via een infuus krijgen. U krijgt deze behandeling één keer per jaar. Doordat zoledroninezuur in hoge mate aan botweefsel hecht, is het een lange periode werkzaam. Om verdere botontkalking tegen te gaan, zijn meerdere behandelingen met zoledroninezuur nodig.

Waarom zoledroninezuur?

U krijgt zoledroninezuur (Aclasta) voorgeschreven, omdat u osteoporose (botontkalking) heeft. Zoledroninezuur is het werkzame bestanddeel.

De werking van zoledroninezuur

Zoledroninezuur hecht zich aan het botweefsel en remt de cellen die het bot afbreken. De botten worden hierdoor sterker en het risico op botbreuken wordt kleiner.

Calcium en vitamine D zijn belangrijke bouwstoffen voor de botten. Daarom krijgt u bij een behandeling met zoledroninezuur vaak ook calcium en vitamine D.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: