Uitzaaiingen in de wervelkolom
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Neurologische uitval

Als u een uitzaaiing in de wervelkolom heeft, kan deze druk geven op het zenuwweefsel, zoals het ruggenmerg. Hierdoor kan het ruggenmerg beschadigen. Dan versturen de zenuwen minder of geen signalen meer tussen de hersenen en het lichaam (of andersom). Er is dan sprake van neurologische uitval. Neurologische uitval veroorzaakt:

  • krachtverlies;
  • een doof, slapend gevoel;
  • tintelingen.

Waar de neurologische uitval plaatsvindt, is afhankelijk van de plek waar de werveluitzaaiing druk geeft op het zenuwweefsel. Als de uitzaaiing hoog in de nek zit, kunnen het gevoel en de kracht in de armen en benen uitvallen. Als de uitzaaiing in de borstwervels zit, kunnen het gevoel en de kracht in de benen uitvallen.

Ook kan de druk op het zenuwweefsel zorgen voor:

  • incontinentie voor urine en/of ontlasting;
  • problemen met de coördinatie van bewegingen.

Als de werveluitzaaiing niet behandeld wordt, kan dat tot een totale verlamming of een complete dwarslaesie leiden. Een dwarslaesie is een verlamming aan de benen en heel soms aan de armen. Het is de ernstigste complicatie bij werveluitzaaiingen. Ongeveer 3 procent van de patiënten met uitzaaiingen in de wervelkolom krijgt een dwarslaesie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: