Trommelvliessluiting (myringoplastiek)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Alle operaties hebben risico's, bijvoorbeeld op een nabloeding of wondinfectie. Daarnaast is er kans op complicaties die in het bijzonder bij deze operatie horen. De kans op complicaties bij een ooroperatie is erg klein. De operatie gebeurt onder een operatiemicroscoop met een sterke vergroting. Hierdoor zijn de kleinste details goed zichtbaar en kan de chirurg heel zorgvuldig werken.

  • De bekendste complicatie is gehoorverlies door beschadiging van het slakkenhuis. Schade tijdens de operatie kan hiervan de oorzaak zijn. Een andere mogelijke oorzaak is de oorontsteking zelf. Zulk gehoorverlies is meestal blijvend.
  • Het evenwichtsorgaan zit vlakbij het slakkenhuis. Bij een ooroperatie kan dus ook het evenwichtsorgaan beschadigd raken. U kunt daardoor duizeligheidklachten krijgen. Deze verdwijnen normaal gesproken binnen een paar maanden.
  • Door het middenoor loopt een dunne zenuw die te maken heeft met de smaakzintuig tong. Deze zenuw blijft bij de operatie bijna altijd heel. Als de zenuw tijdens de operatie toch moet worden doorgesneden, ontstaat een verminderde en veranderde smaak van de tong aan die kant. Deze klacht wordt na enkele weken minder en verdwijnt meestal uiteindelijk helemaal.
  • De aangezichtszenuw (voor de bewegingen van het gezicht) loopt door hetzelfde gedeelte van het schedelbot waarin ook het gehoororgaan ligt. Schade aan deze zenuw is bij ooroperaties zeer zeldzaam, zeker bij een trommelvliessluiting.

Bovengenoemde complicaties zijn vooral voor de volledigheid vermeld. Ze komen in de praktijk bijna nooit voor.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: