Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Trommelvliessluiting (myringoplastiek)

In overleg met uw arts heeft u besloten om het gaatje in het trommelvlies van uw oor te sluiten. We noemen dit ook wel myringoplastiek. Hier vindt u meer informatie over deze operatie en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een trommelvliessluiting?

Bij een trommelvliessluiting sluiten we het gaatje in het trommelvlies van uw oor. We noemen een gaatje in het trommelvlies ook wel een trommelvliesperforatie. Dit kan ontstaan na een periode van ontstekingen in het oor en/of het plaatsen van trommelvliesbuisjes.

U komt in aanmerking voor een trommelvliessluiting als:

  1. U steeds last heeft van een loopoor, bijvoorbeeld na het zwemmen of het haren wassen.
  2. U last heeft van gehoorverlies door de trommelvliesperforatie.

Hoe verloopt de operatie?

De trommelvliessluiting gebeurt onder volledige narcose, dus u slaapt tijdens de operatie. Meestal is het een dagopname en kan u op de dag van de operatie weer naar huis. Uw KNO-arts spreekt van tevoren de operatie met u door.

Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Daarnaast moet men met de meeste bloedverdunners voor de operatie stoppen. Dit wordt voor de operatie me u besproken.

Voordat u wordt geopereerd, krijgt u een infuus.

Trommelvliessluiting met spierkapsel of kraakbeen

De chirurg opereert via de gehoorgang of een klein sneetje achter het oor, afhankelijk van de grootte van het gaatje en de plek in het trommelvlies.

Het gaatje kan met een stukje spierkapsel van een kauwspier rondom het oor of een stukje kraakbeen uit de oorschelp worden gesloten. Eerst maakt de chirurg de randen van het gaatje wat ruwer zodat het nieuwe trommelvlies beter blijft plakken. Het middenoor vult de chirurg met sponsachtig materiaal dat vanzelf oplost. Hierop komt het nieuwe trommelvlies en in de gehoorgang komt ook weer oplosbaar sponsachtig materiaal.

Aan het eind van de operatie vult de chirurg de gehoorgang met een gaasje (oortampon) en krijgt u een pleister op uw oor.

Wat gebeurt en na de operatie?

Na de operatie wordt u wakker in de uitslaapruimte (verkoeverkamer). Als u goed wakker bent, brengt een verpleegkundige u weer naar de verpleegafdeling.

Omdat u een tampon in het geopereerde oor heeft, kunt u minder goed horen. Het kan zijn dat u een licht drukkend verband om of een pleister op uw oor heeft. Dit verband is bedoeld om het wondvocht op te vangen. U kunt dit zelf regelmatig verschonen.

Als het drinken, eten en plassen goed gaat, verwijdert de verpleegkundige het infuus. U mag dan gewoon eten. Na een ooroperatie heeft u over het algemeen weinig pijn. Wel kunt u een lichte pijn in of rond het oor of wat spierpijn in de nek krijgen.

 

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

De eerste 4 weken na de operatie is het belangrijk dat u voorkomt dat er drukverhoging in het oor ontstaat. Dit kunt u doen door:

  • Niet te bukken, niet te zwaar tillen en niet teveel te persen;
  • Altijd te niezen met de mond open.
  • Liever niet zwaar te sporten; wandelen of rustig fietsen is geen probleem.

Onverwachte bewegingen kunnen soms duizeligheid veroorzaken. Probeer dit te voorkomen. U kunt douchen en uw haren wassen maar probeer het oor wel droog te houden. U doet dit door bijvoorbeeld een bekertje op het oor te houden of een vette wat in het oor te stoppen.

Naar school kunt u waarschijnlijk wel weer snel. Werken is een beetje afhankelijk van het werk wat u doet, overleg dat even met de arts.

Een ooroperatie is na afloop meestal niet zo pijnlijk. Als het nodig is, mag u paracetamol nemen.

Na een week mag u zelf de pleister op het oor en eventueel de hechtpleisters achter het oor verwijderen. U mag ook het gaasje dat in het oor zit eruit halen. Daarna druppelt u uw oor 2 weken elke ochtend en avond, bijvoorbeeld na het ontbijt en avondeten. Deze druppels kunt u bij uw apotheek ophalen. Het gehoor komt daarna in de loop van de weken langzaamaan weer terug. We maken een afspraak voor 6 weken na de operatie. U krijgt dan ook een gehoortest.

Wanneer neemt u contact op?

Bij koorts of toename van verlies van bloed en/of wondvocht, neemt u contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp. Als er ondanks de richtlijnen problemen of bijzonderheden optreden die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende controle bij de KNO-arts, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: