Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Trommelvliessluiting (myringoplastiek)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een operatie te ondergaan om het gaatje in het trommelvlies van uw oor te sluiten, we noemen dit ook wel myringoplastiek. Hier vindt u meer informatie over deze operatie en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een trommelvliessluiting?

Bij een trommelvliessluiting sluiten we het gaatje in het trommelvlies van uw oor. We noemen een gaatje in het trommelvlies ook wel een trommelvliesperforatie. Dit kan ontstaan na een periode van ontstekingen in het oor en/of het plaatsen van trommelvliesbuisjes.

U komt in aanmerking voor een trommelvliessluiting als:

  1. U last heeft van een steeds terugkerend loopoor, bijvoorbeeld na het zwemmen of het haren wassen.
  2. U last heeft van gehoorverlies door de trommelvliesperforatie.

Hoe verloopt de operatie?

De trommelvliessluiting vindt meestal plaats onder volledige narcose. We nemen u voor deze ingreep een tot twee dagen in het ziekenhuis op. Uw KNO-arts spreekt van tevoren de operatie met u door. Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Ook stopt u met antistollingsmiddelen, als u die gebruikt. Voordat u wordt geopereerd, krijgt u een infuus.

Trommelvliessluiting met spierkapsel of kraakbeen
Afhankelijk van de grootte van het gaatje en de plek in het trommelvlies voert de chirurg de operatie uit door de gehoorgang of met een klein sneetje achter het oor. Hij kan het gaatje sluiten met een stukje spierkapsel van een kauwspier die dichtbij ligt of eens tukje kraakbeen uit de oorschelp. Eerst maakt de chirurg de randen van het gaatje wat ruwer zodat het nieuwe trommelvlies beter blijft plakken. Het middenoor vult de chirurg met sponsachtig materiaal dat vanzelf oplost. Hierop komt het nieuwe trommelvlies en in de gehoorgang komt ook weer oplosbaar sponsachtig materiaal.

Aan het eind van de operatie vult de chirurg de uitwendige gehoorgang met een gaasje (oortampon). Het gaasje in de gehoorgang mag er meestal na een week weer uit. Over het oor komt meestal een pleister, die er ook na een week weer af mag.

Wat gebeurt en na de operatie?

Na de ingreep onder narcose blijft u in de uitslaapruimte (verkoeverkamer) van de operatieafdeling totdat u goed wakker bent. Daarna haalt een verpleegkundige van de verpleegafdeling u weer op. Omdat u een tampon in het geopereerde oor heeft, kunt u minder goed horen. Het kan zijn dat u een licht drukkend verband om, of een pleister op uw oor hebt. Dit verband is bedoeld om het wondvocht op te vangen. U kunt dit zelf regelmatig verschonen.

Als het drinken, eten en plassen goed gaat, verwijdert de verpleegkundige het infuus. U mag dan gewoon eten. Na een ooroperatie heeft u over het algemeen weinig pijn. Een lichte pijn in of rond het oor of wat spierpijn in de nek kan voorkomen. Na een week mag u zelf de pleister op het oor en eventueel de hechtpleisters achter het oor verwijderen. U mag ook het gaasje dat in het oor zit eruit halen. Daarna druppelt u uw oor twee weken, twee keer per dag. Het gehoor komt langzamerhand weer terug. We maken een afspraak voor zes weken na de operatie. U krijgt dan een gehoortest.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

De eerste vier weken na de operatie is het belangrijk dat u voorkomt dat er drukverhoging in het oor ontstaan. Dit kunt u doen door:

  • Niet te bukken, niet te tillen en niet te persen;
  • Altijd te niezen met de mond open.

Onverwachte bewegingen kunnen soms duizeligheid veroorzaken. Probeer dit te voorkomen. U kunt douchen en uw haren wassen maar probeer het oor wel droog te houden. U doet dit door bijvoorbeeld een bekertje op het oor te houden of een vette wat in het oor te stoppen.

Pijnbestrijding
Een ooroperatie is na afloop meestal niet zo pijnlijk. Als het nodig is, mag u paracetamol innemen. Als u denkt dat u weer kunt gaan werken, naar school kunt gaan of kunt gaan sporten, overleg dit dan eerst met de KNO-arts bij de eerstvolgende controle op de polikliniek.

Wanneer neemt u contact op?

Bij koorts of toename van verlies van bloed en/of wondvocht, neemt u contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp. Als er ondanks de richtlijnen problemen of bijzonderheden optreden die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende controle bij de KNO-arts, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: