Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Trommelvliesbuisjes bij kinderen

U heeft samen met de KNO-arts besloten dat uw kind trommelvliesbuisjes krijgt. Hier vindt u meer informatie over de ingreep en leest u wat u kunt verwachten.

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Vocht achter het trommelvlies veroorzaakt bij kinderen vaak oorpijn en slechthorendheid. Daarom krijgt uw kind trommelvliesbuisjes. Dit zijn hele kleine buisjes, niet groter dan een speldenknop, die onder narcose in het trommelvlies geplaatst worden. Het buisje maakt een opening in het trommelvlies, zodat het vocht afgevoerd kan worden. Door het buisje kan er ook lucht in de holte (middenoor) achter het trommelvlies komen. Het slijmvlies van het middenoor wordt daardoor rustig en zal minder vocht produceren. Het oor kan dan weer normaal functioneren.

Het buisje kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het valt er daarna uit en het gaatje sluit meestal vanzelf. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst, omdat de klachten terugkomen.

Hoe bereidt u uw kind voor?

Het is belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op wat er komen gaat. Als uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan hij of zij de ingreep achteraf beter verwerken. U kunt het beste beetje bij beetje vertellen wat er gaat gebeuren. Sommige dingen zult u een paar keer moeten vertellen voor uw kind het helemaal kan begrijpen. Het is belangrijk om uw kind zowel op de vreemde omgeving als op de behandeling voor te bereiden.

Bij de bibliotheek kunt u verschillende boekjes lenen die u kunt gebruiken bij de voorbereiding van uw kind op de opname Op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) krijgt u ook een dvd mee naar huis om samen met uw kind te bekijken. Wij bieden u ook de mogelijkheid om de dvd samen met uw kind en de medisch pedagogisch zorgverlener te bekijken. Zij geeft uitleg over wat er gaat gebeuren en laat de materialen zien die uw kind in de film en dus ook tijdens de opname tegenkomt. Denkt u hierbij aan een narcosekapje, spuitje, infuus, enzovoorts.

Daarna bekijkt u samen de afdeling en de bedden, zodat u en uw kind weten waar hij of zij wordt opgenomen. Heeft u belangstelling voor deze voorbereiding, dan kunt u een afspraak maken met een van de medisch pedagogisch zorgverleners. Bij vragen of problemen met het voorbereiden, kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Kinderdagbehandeling. Het kan zijn dat u samen met uw kind van te voren de afdeling wilt bekijken. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de pedagogisch medewerkers van de Kinderafdeling.

De dag voor de ingreep
Voor de ingreep moet uw kind nuchter zijn. Dat betekent dat hij of zij op de dag van de operatie vanaf twaalf uur ‘s nachts niets meer mag eten en drinken. We adviseren u om zelf ‘s ochtends wel goed te eten, om te voorkomen dat u onwel wordt.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Samen met uw kind kunt u een kleine koffer of tas inpakken met:

  • kleding die makkelijk zit;
  • pantoffels;
  • een knuffelbeest;
  • een leesboekje;
  • eventueel een drinkflesje

Voorbereiding in het ziekenhuis

U meldt zich met uw kind op de Kinderdagbehandeling van Rijnstate Arnhem. Daar heet een verpleegkundige u en uw kind welkom. Uw kind komt op een kamer te liggen met andere kinderen die ook trommelvliesbuisjes krijgen. De verpleegkundige voert een opnamegesprek. Hierin worden onder andere vragen gesteld over allergie en medicijngebruik. We leggen uw kind uit dat hij of zij onder narcose wordt gebracht door het blazen in een kapje. Uw kind krijgt een armbandje om met zijn of haar naam erop en de voorbereidende medicijnen voor de narcose.

Hoe verloopt de operatie?

We brengen uw kind naar de operatiekamer. De knuffel van uw kind mag mee. U kunt samen met uw kind de operatiekamer ingaan. Daar leggen we hem of haar op een operatietafel. Met een kapje wordt uw kind in slaap gebracht. Als uw kind slaapt, verlaat u de operatieruimte. Een KNO-arts voert de ingreep uit. We maken eerst een klein sneetje in het trommelvlies om zoveel mogelijk vocht uit de holte te zuigen. Daarna plaatsen we de buisjes. De ingreep duurt ongeveer tien minuten.

Na de operatie ligt uw kind een tijdje op de uitslaapkamer. Als uw kind een beetje is bijgekomen roepen we u en mag u er naartoe. Uw kind kan een beetje pijn hebben. Ook is het mogelijk dat hij of zij een beetje duizelig of misselijk is. Dit is een gevolg van de narcose en het gaat snel weer over. Er kan wat bloed of slijm zichtbaar zijn in de gehoorgang of er kan nog wat vocht uit de oren lopen. Soms stoppen we op de operatiekamer een watje in het oor tegen het lekken. Terug op de afdeling slaapt uw kind soms nog even.

U mag op de uitslaapkamer en de afdeling Dagbehandeling bij uw kind zijn. Het is niet de bedoeling dat u uw kind wakker maakt. Als uw kind wakker is, krijgt hij of zij limonade. Voor u is er koffie en thee op de afdeling. Als uw kind er aan toe is, mag u samen naar huis.

Waar moet u op letten als uw kind weer thuis is?

Geluiden kunnen na de operatie wat harder klinken. Daar moet uw kind weer even aan wennen. Meestal heeft een kind na de ingreep geen pijn. Eventueel mag u paracetamol geven. Uw kind mag de volgende dag gewoon weer naar school als hij of zij zich goed voelt. Het is belangrijk dat de oren de eerste week na de operatie droog blijven. U kunt de oren tijdens het douchen en haren wassen eventueel afdekken met een propje vette watten.

Ook mag uw kind de dag na de operatie weer buiten spelen of sporten. Ook trampoline springen mag dan weer.

Recept oordruppels
De eerste dagen na het plaatsen van buisjes kan er nog wat vocht uit de oren komen. Als er sprake is van een loopoor (pus uit het oor) dan kunt u dit eerst vijf tot zeven dagen aanzien. Als het daarna nog niet over is, neemt u contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) voor oordruppels.

Zwemmen
Na een week mag uw kind weer zwemmen. Ook van de kant afspringen of duiken is toegestaan en uw kind mag gewoon meedoen met het A- of B-diploma. Als uw kind tijdens of na het zwemmen klaagt over oorpijn of telkens na het zwemmen een loopoor heeft, dan raden we aan om uw kind
voortaan oordopjes te laten dragen tijdens het zwemmen. Oordopjes kunt u bij de drogist of de apotheek kopen. Ook kunt u oordopjes laten aanmeten bij een audicien. Deze werken vaak het beste. Geef bij de audicien duidelijk aan dat uw kind buisjes heeft.

Controle

De meeste kinderen knappen snel op na de ingreep. Een controleafspraak is dan ook meestal niet nodig. Mocht uw kind toch nog klachten hebben, dan kunt u binnen een jaar altijd rechtstreeks bij de KNO-arts terecht. Na een jaar krijgt uw kind sowieso nog een oproep voor een controle.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: