Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Traanwegsondage bij kinderen

Deze informatie is voor ouders en verzorgers van jonge kinderen met traanklachten.
Hier vindt u uitleg over de traanklachten en de behandeling.

De traanwegen 

Hierboven ziet u de traanwegen schematisch afgebeeld. In het boven- en onderooglid zitten aan de neuskant twee kleine openingen die in verbinding staan met kanaaltjes van ongeveer 1 mm doorsnee. Deze traankanaaltjes komen samen en monden vervolgens uit in de traanzak. Vanuit de traanzak loopt een dikker kanaal door het bot van de neus, dat vervolgens in de neus uitmondt. 

Verstopping van de traanwegen 

Als er vanaf de geboorte traanklachten zijn, komt dit voornamelijk doordat er onderin de traanweg bij de overgang van de traanweg naar de neus nog neusslijmvlies is blijven zitten, dat voor de geboorte had moeten verdwijnen. In de meeste gevallen verdwijnt dit slijmvlies spontaan voor de leeftijd van een jaar, doordat het hoofd groeit en het neusslijmvlies open gaat. Als dit niet gebeurt, kan dit door middel van een sondage worden verholpen.

Sondage 

Het onderzoek van de traanwegen bij jonge kinderen gebeurt in dagbehandeling onder algehele narcose op de operatie afdeling van locatie Arnhem.

Via het bovenste traankanaaltje tast de oogarts met behulp van een metalen staafje de traanweg naar beneden toe af om te kijken waar de verstopping zit. De keelneusoorarts kijkt in de neus of het metalen staafje te zien of te voelen is. Is dit niet het geval, dan kan de keelneusoorarts het onderste kraakbeenschelpje een zetje geven, waardoor het neusslijmvlies, dat de traanweg afsluit open gaat. Hierna komt de sonde in de neus terecht en kan de keelneusoorarts de sonde zien of voelen. Soms gebruikt de oogarts een blauwe kleurstof om de traanweg door te spuiten. Dit kan na de ingreep wat blauwe verkleuring uit de neus geven.

Voorbereiding 

In overleg met u plaatst de oogarts uw kind op de wachtlijst voor de traanwegsondage. Vervolgens maakt de spreekuur assistente een afspraak bij de afdeling anesthesie voor een preoperatief onderzoek.

Alle kinderen, die voor traanwegsondage in aanmerking komen worden achter elkaar op dezelfde dag geholpen. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat uw kind aan de beurt is. U kunt bij de spreekuur assistente de datum opvragen.

De opname 

In de folder “Welkom op de dagbehandeling kinderen/jongeren” krijgt u uitleg over (de voorbereiding op) een opname op de dagbehandeling.

De narcose 

De sondage gebeurt onder algehele narcose. Uw kind moet nuchter zijn vanaf 24.00 uur in de nacht en mag dus niet eten en drinken.

Een van u mag met uw kind mee naar de operatiekamer en erbij blijven totdat uw kind in slaap is gebracht door de anesthesist. De verpleegkundige brengt u dan weer terug naar de afdeling.

Duur van de sondage 

De sondage duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

Na de sondage 

Uw kind wordt naar de uitslaapkamer gebracht, waar u weer samen kunt zijn. De verpleegkundige vertelt u wanneer u en uw kind terug kunnen naar de kinderdagverpleging.

In sommige gevallen kan er een beetje bloed uit de neus van uw kind komen. Over het algemeen stopt het bloeden in korte tijd.

De oogarts geeft u een recept mee voor druppels en neusspray.

  • Tobradex oogdruppels: 3 maal per dag voor het oog aan de kant van de sondage.
  • Xylomethazoline neusspray 0.05% , 2 maal per dag in de neus aan de kant van de sondage als er sprake is van enig bloedverlies. De oogdruppels gebruikt u een week.

Als uw kind weer goed hersteld is van de narcose mag u naar huis. Uw oogarts neemt de volgende ochtend telefonisch contact met u op. Douchen en baden mag wel gewoon, maar zwemmen wordt de eerste week afgeraden.

Complicaties 

Bij iedere operatie kunnen zich complicaties voordoen. Er kan bijvoorbeeld een onverwachte bloeding optreden. Een dergelijke complicatie is echter goed te behandelen Er kan een infectie optreden. Deze wordt met antibiotica behandeld. In de praktijk zijn complicaties bij de sondage zeer zeldzaam.

Resultaat 

In 95% van de gevallen is er bij de sondage een positief resultaat. Het uiteindelijk resultaat is pas na een aantal weken goed te beoordelen. De oogarts neemt drie weken na de operatie telefonisch contact met u op. Wanneer het resultaat onvoldoende is zal een tweede sondage nodig zijn.

Vragen 

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer 088 - 005 5022.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: