Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Traanwegsondage bij kinderen

Deze informatie is voor ouders en verzorgers van jonge kinderen met traanklachten.
Hier vindt u uitleg over de traanklachten en de behandeling daarvan.

Wat zijn de traanwegen?

De traanwegen schematisch afgebeeld. In het boven- en onderooglid zitten aan de neuskant twee kleine openingen die met kanaaltjes van ongeveer 1mm doorsnee zijn verbonden. Deze traankanaaltjes komen samen en monden daarna uit in de traanzak. Vanuit de traanzak loopt een dikker kanaal door het bot van de neus, dat in de neus uitkomt.

Verstopping van de traanwegen 

Vóór de geboorte zou het neusslijmvlies moeten verdwijnen. Als dit niet gebeurt, dan kunnen er vanaf de geboorte traanklachten ontstaan. Onderin de traanweg, bij de overgang van de traanweg naar de neus, blijft dan nog wat neusslijmvlies zitten.

In de meeste gevallen verdwijnt dit slijmvlies vanzelf voordat het kind 1 jaar is. Dat komt doordat het hoofd groeit en het neusslijmvlies opengaat. Als dit niet gebeurt, kan dit met een sondage worden verholpen. Dat is een onderzoek van de traanwegen. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Wat is een sondage? 

Het onderzoek van de traanwegen bij jonge kinderen gebeurt in dagbehandeling onder algehele narcose op de operatieafdeling van Rijnstate Arnhem.

Via het bovenste traankanaaltje voelt de oogarts met een metalen staafje waar in de traanweg de verstopping zit. De keelneusoorarts (KNO-arts) kijkt in de neus of het metalen staafje te zien of te voelen is. Als dit niet zo is, kan de KNO-arts het onderste kraakbeenschelpje een zetje geven. Daardoor gaat het neusslijmvlies, dat de traanweg afsluit, open.

Hierna komt de sonde in de neus terecht en kan de KNO-arts de sonde zien of voelen. Soms gebruikt de oogarts een blauwe kleurstof om de traanweg door te spuiten. Dit kan na de ingreep wat blauwe verkleuring uit de neus geven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: