Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sperma-onderzoek

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u uw sperma laat onderzoeken. Hier leest u hoe u het sperma het best kunt opvangen, waar en wanneer u het kunt inleveren en wanneer u de uitslag van het onderzoek krijgt. Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het belangrijk dat u de instructies goed opvolgt.

Voorbereiding en opvang van het sperma 

Voor het onderzoek dat uw arts heeft aangevraagd is het nodig dat u sperma verzamelt in het potje dat u heeft gekregen. Voor het onderzoek is het wenselijk dat u een onthoudingstermijn van twee tot zeven dagen aanhoudt.

Sperma thuis produceren 
Voor de zaadlozing plast u eerst helemaal uit. Was daarna uw handen en genitale streek. Reinig uw penis van tevoren goed met water (zonder zeep) en droog deze vervolgens af.

Wek een zaadlozing op en vang de hele hoeveelheid sperma op in het daarvoor bestemde potje. Gebruik geen condoom! Het potje moet minimaal op kamertemperatuur blijven. U kunt het potje tegen uw lichaam vervoeren, bijvoorbeeld in uw jas- of broekzak.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat u het aan u verstrekte aanvraagformulier meeneemt en de begeleidende vragenlijst helemaal invult. Deze formulieren levert u na de zaadlozing samen met het potje sperma in, voorzien uw van naam en geboortedatum.

Sperma produceren in het ziekenhuis 
Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) van Rijnstate Arnhem heeft een eigen ruimte voor spermaproductie. U kunt zich melden op de afgesproken dag en tijd bij het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium, route 44. Daar krijgt u de sleutel van deze ruimte.

Fertiliteitsonderzoek 

Voor vruchtbaarheidsonderzoek (fertiliteitsonderzoek) moet u vooraf een afspraak in Rijnstate Arnhem. Belt u hiervoor 088 - 005 7777. U meldt zich op de afgesproken dag en tijd in Rijnstate Arnhem bij het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL), route 44. Kiest u ervoor het sperma thuis te produceren? Dan moet u het sperma binnen een half uur na de zaadlozing inleveren op de afgesproken dag en tijd in Rijnstate Arnhem. Lukt dit niet zo snel, dan verzoeken wij u dringend de sperma-productieruimte in het ziekenhuis te gebruiken.

Onderzoek na een sterilisatie (vasectomie) 

Minimaal drie maanden na de operatie kunt u een afspraak maken in Rijnstate Arnhem voor controle. Het is hierbij van belang dat u tenminste 25 zaadlozingen heeft gehad tussen de operatie en het spermaonderzoek. Belt u naar telefoonnummer 088 - 005 7777 om een afspraak te maken. U meldt zich op de afgesproken dag en tijd in Rijnstate Arnhem bij het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL), route 44. Kiest u ervoor het sperma thuis te produceren? Dan moet u het sperma binnen één uur na de zaadlozing inleveren op de afgesproken dag en tijd in Rijnstate Arnhem. Lukt dit niet zo snel, dan verzoeken wij u dringend de sperma-productieruimte in het ziekenhuis te gebruiken.

Opwerking van sperma voor intra-uteriene inseminatie (IUI- capacitatie) 

Voor informatie over de opwerking van sperma voor IUI verwijzen we u naar de patiënteninformatie over dit onderwerp op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde, als u deze behandeling krijgt.

Uitslag 

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend arts.

Urologie 
Controle na sterilisatie: één week na het inleveren van uw sperma kunt u bellen naar polikliniek Urologie (088 – 005 7705) voor de uitslag.

In alle andere gevallen krijgt u de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak met uw arts.

Gynaecologie 
U krijgt de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak met uw arts.

Vragen? 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan beantwoorden de medewerkers van Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) deze graag. Belt u hiervoor naar 088 - 005 7777.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: