Slikproblemen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Onderzoek

Als u (mogelijk) slikproblemen heeft, kan uw arts u doorverwijzen naar de logopedist. De logopedist houdt de problemen bij, observeert het eten en drinken en kijkt naar wat nodig is om veilig te kunnen slikken. Soms doen we aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld een radiologisch slikonderzoek op de afdeling Radiologie of een scopie (kijkonderzoek) van het slikken door de logopedist en/of de KNO-arts. In sommige gevallen bespreken we informatie binnen het multidisciplinaire Slikteam van Rijnstate.

Behandeling

Na het slikonderzoek geeft de logopedist advies over de aanpassingen die bij het eten nodig zijn om verslikken te voorkomen. Dit gebeurt in overleg met de diëtist. De diëtist houdt hierbij in de gaten welke voeding u nodig heeft. Samen met de ergotherapeut en/of fysiotherapeut kan worden bekeken in welke houding en met welke hulpmiddelen u hebt beste kunt eten. Het gaat om een goede voedingstoestand, waarbij zo veel mogelijk rekening houden met uw eigen wensen. 

Adviezen 

  1. Wees bedacht op de gevolgen van verslikken, zoals longontsteking of verstikking.
  2. Overleg bij opname altijd met de verpleging wat u mag eten of drinken.
  3. Zit goed rechtop tijdens eten en drinken (ook in bed). 
  4. Zorg voor een rustige omgeving zonder afleiding.
  5. Verslikt u zich, buig dan altijd voorover en hoest goed uit. Voor de omgeving: niet tussen de schouders slaan. Haal achtergebleven voedselresten en zo nodig de gebitsprothese uit de mond.
  6. Ga pas weer verder met eten, drinken en spreken wanneer de adem weer rustig is.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: