ROP-screening
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Onderzoek en behandeling

Waarom worden te vroeg geboren kinderen oogheelkundig onderzocht? 

Bij sommige kinderen met ROP ontstaat een ernstige vorm die moet worden behandeld. Met deze behandeling proberen we te voorkomen dat een kind blind of slechtziend wordt. Om die behandeling vroeg te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat ROP in een vroege fase wordt herkend. Dit doen we met een oogonderzoek.

Welke kinderen worden gescreend? 

  • Kinderen die bij hun geboorte minder dan 1250 gram wegen en/of geboren zijn na een zwangerschapsduur die korter is dan 30 weken.
  • Kinderen die bij hun geboorte tussen de 1250 gram en 1500 gram wegen en/of geboren zijn na een zwangerschapsduur tussen de 30 en 32 weken, die een van de volgende behandelingen of aandoeningen hebben gehad: beademing, sepsis, necrotiserende enterocolitis (NEC), behandeling met bepaalde medicijnen (cardiotonica) vanwege lage bloeddruk of behandeling met corticosteroïden na de geboorte.

Sommige ziekenhuizen onderzoeken alle kinderen met die bij de geboorte minder dan 1500 gram wegen en/of wanneer de zwangerschap korter dan 32 weken is.
Uw arts kan u hier meer over vertellen.

Behandeling 

Bij sommige kinderen zal behandeling nodig zijn. Normaal gesproken is dit een laserbehandeling die een aantal gespecialiseerde klinieken doen. Het kan dus zijn dat we uw kindje tijdelijk moet overplaatsen naar een ander ziekenhuis. Bij een laserbehandeling wordt het stukje netvlies met zuurstoftekort uitgeschakeld. Hierdoor maakt het lichaam minder stofjes die de uitgroei van bloedvaten stimuleren.

Soms lukt dit onvoldoende. Dit kan betekenen dat behandeling nog een keer nodig is. Heel soms wordt een kindje toch blind of slechtziend, ondanks alle inspanningen.

Als er bij uw kind ROP is ontstaan, zijn er twee mogelijkheden: 

  1. De ROP verdwijnt uit zichzelf en de bloedvaten groeien alsnog op een normale manier door. Gelukkig gebeurt dit bij de meeste kinderen.
  2. De ROP gaat steeds een fase verder.
    Na de screening vertelt een zorgverlener u wat de uitkomsten zijn. Bij (dreigende) ernstige afwijkingen doet een oogarts dit.

Screening van uw kind 

De afdeling Geboortezorg maakt zelf een afspraak met de polikliniek Oogheelkunde. U hoort op welk moment de oogarts langskomt voor de screening.

Het kan vervelend zijn om een onderzoek bij uw kindje te zien. Voor uw kind kan het wel prettig zijn als u er bij bent. Overleg met de zorgverleners van de afdeling of u bij het onderzoek aanwezig zult zijn.

Als uw kind voor een behandeling naar een ander ziekenhuis wordt overgeplaatst, bespreekt de oogarts dit met u.

Als we uw kind nog moeten screenen wanneer het naar huis gaat, dan krijgt u daarvoor een afspraak op de polikliniek. In dat geval komt u met uw kind op een andere dag terug voor de afspraak.

Wanneer wordt er gescreend? 

Het eerste onderzoek gebeurt in de 5e week na de geboorte, maar niet voor de 31e week van de oorspronkelijke zwangerschapsduur.

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en de leeftijd van uw kindje kan het nodig zijn dat we het onderzoek na een aantal weken herhalen.

Tijdens het onderzoek 

Het opsporen van ROP gebeurt in de meeste gevallen met een ’oogspiegelonderzoek’. In sommige ziekenhuizen wordt gebruikgemaakt van een speciale fotocamera: de Retcam. De verpleging geeft uw kindje dan eerst meerdere oogdruppels. Deze oogdruppels zorgen ervoor dat de pupillen wijd worden. Dit is nodig om het netvlies goed te kunnen beoordelen.

Nadat de druppels goed zijn ingewerkt, begint de oogarts met het onderzoek. De verpleegkundige assisteert tijdens het onderzoek. Ook zorgt de verpleegkundige voor een comfortabele en goede positie van de baby. Soms gebeurt het onderzoek niet op de afdeling waar uw kindje is opgenomen, maar bijvoorbeeld op de polikliniek Oogheelkunde.

Om het oog goed open te houden tijdens het onderzoek, plaatst de arts meestal een speciaal lensje tussen de oogleden. Soms is het nodig om hiervoor een ooglid-spreidertje te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat uw kindje geen last heeft van de lens (of het spreidertje) geeft de oogarts van tevoren verdovende oogdruppels.

De oogarts onderzoekt het oog daarna op tekenen van ROP. Dit doet de arts door een lampje in het oog te schijnen en door een loep naar het netvlies te kijken. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens het onderzoek huilen kindjes soms, omdat zij het felle licht niet prettig vinden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: