Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Retrograde pyelografie

Een retrograde pyelografie is een röntgenonderzoek van de urinewegen. De urinewegen en de blaas worden in beeld gebracht door middel van een contrastvloeistof en röntgendoorlichting. Dit gebeurt via een cystoscopie van de plasbuis en de blaas (lees ook de informatie over blaasonderzoek).

Voorbereiding 

De voorbereiding is gelijk aan die van een blaasonderzoek (cystoscopie).

Let op: Zeg het tegen ons als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn. Dit onderzoek kan dan vanwege de röntgenstraling niet doorgaan.

Onderzoek 

Nadat de cystoscoop is ingebracht wordt een dun slangetje naar binnen geschoven. Deze gaat door de blaas via de urineleider richting de nier. Door dit slangetje spuit de uroloog contrastvloeistof in. Intussen worden er röntgenfoto's gemaakt. Hierbij worden de contouren van de nierkelken (de binnenkant van de nieren), de urineleiders en de blaas zichtbaar. Als er voldoende foto's gemaakt zijn, wordt het slangetje en de cystoscoop weer verwijderd.

Tijdens het onderzoek kunt u een onaangenaam gevoel in de onderbuik krijgen. Dit komt door het bewegen van het slangetje tijdens het onderzoek. U kunt ook wat druk in de nier voelen.

Na het onderzoek 

Na afloop van het onderzoek bespreekt de arts de bevindingen met u. Wij raden u aan om na het onderzoek zeker anderhalve liter water te drinken om een blaasontsteking te voorkomen. Ook vermindert u dan het branderige gevoel dat u na het onderzoek soms kunt hebben.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: