Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaasonderzoek (cystoscopie)

In overleg met uw uroloog heeft u besloten dat u binnenkort een cystoscopie (blaasonderzoek) krijgt. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Wat is een cystoscopie? 

Een cystoscopie is een blaasonderzoek waarbij uw uroloog de binnenkant van uw blaas bekijkt met een cystoscoop. Dit is een zeer dunne holle buis, die gemakkelijk in de plasbuis past. Via deze buis is het mogelijk om water in de blaas te brengen. Hierdoor zet uw blaas een beetje uit en kan de uroloog met een camera de blaaswand bekijken.

Dit blaasonderzoek wordt gedaan bij klachten van de blaas en ter controle van de blaas.

Voor het onderzoek 

U meldt zich op de polikliniek Urologie in Rijnstate Arnhem of in Rijnstate Zevenaar. Dat ligt eraan waar het onderzoek met u is afgesproken.

Hoe verloopt het onderzoek? 

Voor het onderzoek vragen wij u uw onderlichaam te ontbloten. U gaat liggen op een onderzoektafel met uw benen in beenhouders. Uw onderlichaam wordt met een steriele doek bedekt.
Nadat de uitgang van uw plasbuis schoongemaakt is met gazen met water, wordt er wat glijmiddel in de plasbuis gebracht. In dit glijmiddel zit een verdovende vloeistof. Dit kan een wat branderig gevoel geven.

Vervolgens schuift de uroloog de camera via de plasbuis in uw blaas en wordt de binnenkant van uw blaas bekeken. Als u wilt, kunt u meekijken op het scherm.

Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Direct na het onderzoek krijgt u de uitslag en mag u naar huis.

Na het onderzoek 

Tijdens het onderzoek kan het slijmvlies van de urinebuis licht beschadigd worden. Hierdoor kunt u na het onderzoek wat bloed plassen. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Na een paar uren is de kleur van uw urine weer normaal. Ook kunt u nog een paar uren aandrang blijven voelen om te plassen en kan het plassen branderig aanvoelen. Om dit te verminderen is het belangrijk dat u de rest van de dag extra drinkt (1 à 1,5 liter extra).

U mag niet extra drinken als u een vochtbeperkt dieet volgt.

Als het branderige gevoel bij het plassen lang aanhoudt, neem dan contact op met uw behandelend arts. Doe dit ook als u veel bloed verliest.

Medicijnen 

Het kan zijn dat uw arts het nodig vindt dat u een paar dagen medicijnen slikt om een blaasontsteking te behandelen of te voorkomen. In dat geval krijg u een recept voor deze medicijnen mee.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: