Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Prolia (Denosumab)

In overleg met uw arts gaat u Prolia gebruiken, een medicijn dat de botafbraak krachtig remt. Zo worden uw botten sterker en verkleint u de kans op botbreuken en het inzakken van de wervels. 

Gebruik 

Lees altijd eerst de bijsluiter! 

De gebruikelijke dosis van Prolia is een voorgevulde spuit van 60 mg, meestal eenmaal in de zes maanden toegediend als injectie onder de huid (subcutaan).
De beste plaats voor deze injectie is de bovenkant van uw dijbenen of uw buik. De injectie kan ook in de achterkant van uw bovenarm.

Een zorgverlener kan de injectie toedienen of u kunt ervoor kiezen dit zelf te doen. Zo nodig krijgt u hiervoor instructies. Het eerste jaar worden de injecties altijd gegeven op de Osteoporosepoli, tenzij anders met de arts is afgesproken.

Effect 

Osteoporose is een ziekte die u niet voelt. Ook bij het gebruik van de medicijnen zult u geen verschil voelen. Toch begint de werking van het medicijn meteen nadat u het gekregen heeft en worden uw botten sterker. Om botbreuken te voorkomen is een langdurige behandeling van enkele jaren nodig.

Wat u moet doen als u een dosis bent vergeten? 

Als u een dosis Prolia vergeet, moet u de injectie alsnog toedienen. Hierna moeten de injecties elke zes maanden vanaf de datum van de laatste injectie worden gepland.

Mogelijke bijwerkingen: 

In de bijsluiter van Prolia vindt u alle klachten die in de onderzoeksfase van het medicijn zijn benoemd. In de praktijk komen bijwerkingen weinig voor. Mocht u klachten ervaren, neemt u dan contact op met de Osteoporosepoli.

Waarschuw meteen uw arts als: 

u last krijgt van een gezwollen, rode plek op de huid (meestal op een onderbeen), die warm aanvoelt en mogelijk gepaard gaat met koorts.

Prolia bewaren 

Het is nodig dat u de Prolia in de koelkast bewaart (op een temperatuur tussen de 2 en 8 ºC). Let op: u mag de Prolia niet in de vriezer bewaren!

U mag de voorgevulde spuit voor het injecteren even buiten de koelkast leggen om op kamertemperatuur te komen. De gebruikte spuit mag niet bij het huishoudelijk afval. Brengt u deze naar uw apotheek.

Vragen 

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de osteoporoseverpleegkundige van de poli waar u geweest bent.

Poli Interne geneeskunde Rijnstate Arnhem 088-005 7750
Poli Reumatologie Rijnstate Arnhem 088-005 5400

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: