Prikkelbare darm syndroom
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandelmogelijkheden

PDS is helaas niet te genezen. Er zijn wel verschillende mogelijkheden om klachten te verminderen. Of een behandeling werkt, is heel persoonlijk. Vaak zullen de klachten niet helemaal verdwijnen.

Letten op wat u eet

Gezonde voeding (en leefstijladviezen)

Als u eet volgens traditionele voedingsrichtlijnen en leefstijladviezen heeft u het minste last van de klachten. De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad kunnen u hierbij helpen. Drink voldoende (2 tot 2,5 liter vocht per dag), eet met regelmaat, gebruik een normale hoeveelheid vezels (30 gram per dag). Als u weinig vezels eet, raden wij u aan om vezels langzaam weer te gaan eten. Als u meer vezels gaat eten, kan dat eerst juist leiden tot meer klachten. Tarwezemelen raden wij af. Deze kunnen juist meer klachten geven.

Er zijn een aantal bekende voedingsmiddelen die PDS-klachten uitlokken. Dat zijn: vette maaltijden, cafeïne, alcohol, koolzuurhoudende frisdranken en gasvormende producten zoals ui, koolsoorten, bonen en pittige kruiden.

De klachten kunnen ook beperkt blijven als u deze leefstijladviezen opvolgt: rustig eten, goed kauwen, voldoende beweging, voldoende ontspanning en een goede nachtrust, niet roken en de tijd nemen om te poepen

FODMaP-beperkt dieet

FODMaP is een afkorting van deze termen: Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden (lactose) Monosachariden (fructose) (and) Polyolen (suikeralcoholen). Dit zijn overblijfselen van koolhydraten in onze voeding.
Als deze overblijfselen ‘vergist’ worden in de dikke darm ontstaan er gassen. Die gassen kunnen zorgen voor klachten zoals een opgeblazen gevoel. We raden u aan om dit dieet te doen onder begeleiding van een diëtist.

Eliminatiedieet

Eliminatie is een ander woord voor weglaten. Bij dit dieet kijkt u welke voedingsmiddelen u het beste kunt weglaten. Ongeveer 70% van de mensen met PDS heeft het gevoel dat voedsel de klachten veroorzaken of verergeren. Het kan dan nuttig zijn om te bekijken of bepaalde voedingsstoffen of voedingsmiddelen hiervan de oorzaak zijn. Bespreek uw voedingspatroon met een diëtist.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën). Deze bacteriën kunnen een gunstig effect hebben op de darmflora (de bacteriën in de darm). Soms is een andere samenstelling van de darmflora een oorzaak van PDS. Probiotica kunnen dan helpen om de darmflora te beïnvloeden. Vooral bij een opgeblazen gevoel zou dit kunnen werken. Er zijn verschillende soorten probiotica. Er zijn pillen/capsules, zakjes poeder of zuiveldrankjes en er zijn verschillende bacteriesoorten. Er is geen bepaald product dat wij aanraden. Kijk wat voor u werkt. Kies wel voor een erkend product en probeer dit minimaal 4 weken lang. Volg altijd de adviezen op de verpakking voor de juiste dosering.

Behandeling met therapie

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een cognitieve behandeling net als bijvoorbeeld psychotherapie. Het is een bewustzijnstherapie, de manier waarop u de pijn beleeft verandert. De pijn is er nog wel, maar het voelt niet meer zo naar aan. Deze behandeling werkt alleen als u zich ervoor openstelt en als u er positief aan meewerkt.

Behandeling met medicijnen

Medicijnen die werken op de darmen

  • Pepermuntoliecapsules
    De mentol uit de pepermuntolie zorgt ervoor dat de darmspier ontspant en daardoor worden de buikpijn, winderigheid en lichte maagdarmkrampen verlicht.
    Voorbeelden van merken zijn Colpermin en Tempocol. Raadpleeg de bijsluiter voor de juiste dosering.
  • Spasmolitica
    Spasmolytica zijn medicijnen die zorgen dat de spieren van het maag-darmkanaal verslappen. Bij PDS kan er te veel spanning en krampen zijn van de spieren in de darmen. Spasmolytica kunnen deze spanning en krampen verminderen.
    Voorbeelden zijn mebeverine (Duspatal) en scopolaminebutyl (Buscopan). Raadpleeg de bijsluiter voor de juiste dosering.
  • Iberogast®
    Iberogast is een kruidenmengsel dat de darmklachten kan verminderen. Het heeft invloed heeft op de bewegelijkheid van de spieren van de maag. Ook kan het krampen in het maag-darmkanaal verminderen en de zenuwen van het maag-darmkanaal naar de hersenen minder gevoelig maken. U kunt 20 druppels (= 1 ml) drie keer per dag voor of tijdens de maaltijden innemen met wat vloeistof. 
  • Antibiotica
    De darmbacteriën kunnen met antibiotica worden beïnvloed, de bacteriën gaan dan dood. Er zijn twee middelen die u hiervoor kunt gebruiken: neomycine en rifaximin. Beide middelen worden niet in het lichaam opgenomen en hebben alleen effect op de bacteriën in de darm.

Medicijnen die werken via de hersenen

  • Amitriptyline / citalopram
    Amitriptyline en citalopram zijn antidepressiva (medicijnen tegen depressie). Deze medicijnen worden niet voorgeschreven omdat de arts denkt dat u depressief bent of dat het ‘tussen de oren’ zit. Het medicijn heeft ook een andere werking: het verlaagt de geleiding van de (pijn)prikkel van het maag-darmkanaal naar de hersenen, waardoor er minder buikpijn ervaren wordt.
    Bij PDS worden deze medicijnen regelmatig voorgeschreven, in een hele lage dosering. Het nadeel is dat ze in het begin nog wel eens wat bijwerkingen geven. U kunt vooral de eerste weken last krijgen van sufheid. Na een paar weken kunt u een positief effect merken
  • Pijnstillers
    Paracetamol: neem bij veel pijn tijdelijk bijvoorbeeld 4 keer per 24 uur 2 tabletten van 500 mg. NSAID’s (ibuprofen, diclofenac en naproxen) zijn ook goede pijnstillers, maar die kunnen maag- en darmklachten geven. Ook kunnen zij de werking van andere medicijnen veranderen.

Andere medicijnen

Naast deze behandelingen is het mogelijk om extra medicijnen te nemen die invloed hebben op de vorm van de poep.
Bij verstopping moet u een medicijn gebruiken om de poep soepeler te maken en bij diarree een medicijn om de poep juist wat vaster te maken.
Overleg met uw (huis)arts te wat verstandig is om uit te proberen.

Bij verstopping:

  • PEG (polyethyleen glycol) sachets (macrogol)
  • magnesium-tabletten
  • Psylliumvezel sachets
  • Prucalopride (vraag aan uw zorgverzekering of ze dit middel vergoeden)
  • Linaclotide

 Bij diarree:

  • Loperamide capsules
  • Questran sachets
  • Cholestagel
  • Psylliumvezel sachets (oplosbaar in water, bijv. Metamucil)
  • Ondansetron 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: