Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pijn op de borst

Het hart is een spier die werkt als een pomp. Per minuut gaat er vier à vijf liter bloed doorheen. Zoals alle spieren, heeft ook het hart zuurstof nodig. Die krijgt het uit de kransslagaders: slagaders die als een krans om het hart heen liggen.

Plaque

Problemen ontstaan als de kransslagaders van binnen dichtslibben. Er kunnen beschadigingen ontstaan waar bloedcellen en vetachtige stoffen (waaronder cholesterol-deeltjes) aan vast gaan zitten. We noemen zo’n opeenhoping een plaque en de vorming ervan slagaderverkalking. Daardoor wordt de kransslagader nauwer. Langs een plaque kan minder bloed stromen, waardoor het hart minder zuurstof krijgt dan het op een bepaald moment nodig heeft. Pijn op de borst kan optreden, zogenoemde hartkramp of angina pectoris.

Hoe ernstig is het?

De pijnaanvallen van een angina pectoris veroorzaken geen blijvende schade aan het hart zelf. Maar het zijn wel waarschuwingen dat de bloedvoorziening van het hart niet helemaal gezond is. Een vernauwde kransslagader loopt meer kans op dichtslibben dan een gezonde slagader met een gladde wand en een normale doorsnede. Als een bloedstolsel of een losgeschoten stukje plaque de vernauwing niet kan passeren, stopt de bloedtoevoer via die slagader. Het deel van de hartspier dat dan geen bloed meer krijgt, sterft af. Dit is een hartinfarct.

Risicogroepen

Een aantal factoren verhoogt de kans op vernauwingen van de kransslagaders. De belangrijkste risicofactoren zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • te hoog cholesterolgehalte
  • overgewicht
  • diabetes (suikerziekte)
  • te weinig beweging
  • langdurige stress
  • ongezonde voeding, bijvoorbeeld te veel verzadigd vet en zout

Voor een aantal van deze factoren kan men een erfelijke aanleg hebben.

Preventie

Een gezonde levensstijl kan het risico op hart en vaatziekten verminderen. Hoe jonger u bent, hoe minder kans u loopt op hart- of vaatziekten. Voor vrouwen is de kans op een hartinfarct of beroerte voor de overgang klein, mits zij niet roken. Een erfelijke aanleg speelt een rol. Heeft uw vader, moeder, broer of zus voor het 60e levensjaar een hart- of vaataandoening, dan loopt u ook een hoger risico.

Onderzoek

Om te achterhalen of angina pectoris-klachten inderdaad door slagaderverkalking word veroorzaakt, kan een aantal onderzoeken gedaan worden. Bij zulke onderzoeken gaat het steeds om twee vragen: komen uw klachten door angina pectoris, of komen ze door iets anders? Mogelijke onderzoeken zijn een lichamelijk onderzoek, een ECG (hartfilmpje), fietstest, echo van het hart en een hartkatheterisatie.

Medicijnen

Diverse medicijnen helpen om angina pectoris te bestrijden. De medicijnen verlagen de zuurstofbehoefte van het hart en voorkomen of verlichten zodoende de pijn. De belangrijkste zijn: nitraten, bètablokkers, calciumantagonisten, antistollingsmiddelen en cholesterolverlagers. Daarnaast zijn er nog medicijnen die verhoogde bloeddruk of een verminderde hartfunctie tegengaan.

Behandeling

Mochten een gezonde leefstijl en medicijngebruik de klachten niet verhelpen, dan zijn mogelijke behandelingen:

  • dotteren;
  • het plaatsen van een stent;
  • een bypassoperatie (omleiding).

Bij dotteren maken we met behulp van een ballonnetje de vernauwde plek wijder, waarna het ballonnetje weer wordt weggehaald. Een stent is een soort balpenveertje dat de slagader op de plaats van de vernauwing wijd houdt. Bij een bypassoperatie maken we met een stukje ader uit uw been, of van een slagader van de borst of van de maag, een omleiding van de lichaamsslagader (aorta) tot voorbij de vernauwing in de kransslagader.

Interessante website

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: