Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Overstimulatie bij hormoonbehandelingen

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF maar ook bij het toedienen van stimulerende hormonen voor andere doeleinden kan een complicatie ontstaan: overstimulatie. We noemen dit het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Hier vindt u meer informatie over het ovarieel hyperstimulatiesyndroom en leest u hoe wij u kunnen behandelen.

Hoe ontstaat overstimulatie?

Het stimuleren van de eierstokken door middel van hormooninjecties moet leiden tot de groei en rijping van meerdere follikels (eiblaasjes). Soms worden de eierstokken overgestimuleerd waardoor er te veel follikels groeien. Dit is zichtbaar op een echo. Daarnaast is het mogelijk dat de bloedvaten meer vocht lekken in de buikholte. Deze twee verschijnselen samen noemen we ‘ovarieel hyperstimulatiesyndroom’ (OHSS).

Verschijnselen van overstimulatie

Heeft u een ernstige vorm van overstimulatie, dan wordt uw buik dikker door vochtophoping. In korte tijd komt u een aantal kilo’s aan en u heeft last van buikpijn. Door vocht achter uw longen kunt u benauwd en kortademig worden. Uw bloed wordt dikker en stroperiger, waardoor u meer kans heeft op trombose. Ook kunt u last krijgen van lever- en nierfunctiestoornissen of van uitdroging. Daardoor is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk..  Overstimulatie is niet gevaarlijk voor een zwangerschap, wel verergert het mogelijk de symptomen bij een zwangerschap..

Adviezen bij een dreigende overstimulatie

Indien u tijdens uw IVF/ ICSI behandeling voor controle komt bij de arts, dan bespreekt de arts eventueel dat u risico loopt op het krijgen van overstimulatie. De arts geeft u dan advies om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Te verwachte adviezen zijn:

  • minimaal 2 liter per dag drinken (water/ vruchtensappen);
  • rustig aan doen (maar geen bedrust);
  • gewicht dagelijks meten;
  • eventueel een extra afspraak voor echo en bloedonderzoek.

Bij klachten zoals toename of verergering van buikpijn, meer dan een kilo per dag gewichtstoename en/of kortademigheid adviseren we u contact op te nemen met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde (doordeweeks tussen 8.00-17.00 uur) of de verloskamers (avond/weekend).

Ziekenhuisopname

Ondanks de beste voorzorgen is overstimulatie niet altijd te vermijden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen en klachten.

U krijgt bij opname in het ziekenhuis via een infuus veel vocht toegediend en moet zelf ook veel drinken. Daarnaast schrijven we u bedrust voor, waarbij u wel gebruik mag maken van douche en toilet. Dagelijks krijgt u een injectie om trombose te voorkomen. U krijgt zo nodig pijnstillers (paracetamol).Verder controleren we dagelijks uw lichamelijke conditie, onder andere door:

  • uw buikomvang te meten;
  • uw gewicht te bepalen;
  • uw bloeddruk te meten;
  • bij te houden hoeveel u drinkt en plast;
  • bloedonderzoek.

Als er erg veel vocht in uw buikholte zit, kan het zijn dat u een punctie nodig heeft om het vocht weg te laten halen. Dit is gelukkig maar zelden noodzakelijk.

U kunt weer naar huis als u zich lichamelijk weer beter voelt en de controles van uw lichamelijke conditie dat ook toelaten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: