Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Overstimulatie bij hormoonbehandelingen

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF maar ook bij het toedienen van stimulerende hormonen voor andere doeleinden kan een complicatie ontstaan: overstimulatie. We noemen dit het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Hier vindt u meer informatie over het ovarieel hyperstimulatiesyndroom en leest u hoe wij u kunnen behandelen.

Hoe ontstaat overstimulatie?

Het stimuleren van de eierstokken door middel van hormooninjecties moet leiden tot de groei en rijping van meerdere follikels (eiblaasjes). Soms worden de eierstokken overgestimuleerd waardoor er te veel follikels groeien. Dit is zichtbaar op een echo. Daarnaast kunnen de bloedvaten meer vocht gaan lekker in de buikholte. Deze twee verschijnselen samen noemen we het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS).

Wat zijn de verschijnselen van overstimulatie?

Als u een ernstige vorm van overstimulatie heeft, dan wordt uw buik dikker door vochtophoping. In korte tijd komt u een aantal kilo’s aan en u heeft last van buikpijn. Door vocht achter uw longen kunt u benauwd en kortademig worden. Uw bloed wordt dikker en stroperiger, waardoor u meer kans heeft op trombose. Ook kunt u last krijgen van lever- en nierfunctiestoornissen of van uitdroging. Daardoor kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Overstimulatie is niet gevaarlijk voor een zwangerschap. Het kan wel gebeuren dat de symptomen bij een zwangerschap erger worden.

Hoe kunt u overstimulatie zoveel mogelijk voorkomen?

Als u tijdens uw IVF/ ICSI-behandeling voor controle bij uw arts komt, kan het voorkomen dat de arts met u bespreekt dat u risico loopt op het krijgen van een overstimulatie. Hij bespreekt de adviezen om dat zoveel mogelijk te voorkomen dan met u. Adviezen die u kunt verwachten zijn:

  • Drink minimaal twee liter per dag (water of vruchtensap);
  • Doe rustig aan maar neem geen bedrust;
  • Meet uw gewicht iedere dag;
  • Eventueel maakt uw arts een extra afspraak voor een echo en bloedonderzoek.

Wanneer neemt u contact op?

Bij klachten zoals een toename of verergering van buikpijn, als u meer dan kilo per dag aankomt en/of als u kortademig bent is het belangrijk om contact op nemen met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.00 en 17.00 uur. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Verloskamers.

Hoe kunnen we overstimulatie behandelen?

Ondanks de beste voorzorgen is overstimulatie niet altijd te vermijden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen en klachten. U wordt daarvoor opgenomen in het ziekenhuis.

U krijgt bij opname in het ziekenhuis via een infuus veel vocht toegediend en u moet zelf ook veel drinken. Daarnaast schrijft de arts u bedrust voor, waarbij u wel gebruik mag maken van douche en toilet. U krijgt dagelijks een injectie om trombose te voorkomen. U krijgt pijnstillers (paracetamol) als dat nodig is en we controleren dagelijks uw lichamelijke conditie. We doen dit door uw buikomvang, gewicht en bloeddruk te meten. We houden ook bij hoeveel u drinkt en plast en doen bloedonderzoek. Als er erg veel vocht in uw buikholte zit, kan het zijn dat u een punctie nodig heeft om het vocht weg te laten halen. Dit is maar zelden nodig.

U kunt weer naar huis als u zich lichamelijk weer beter voelt en de controles van uw lichamelijke conditie dat ook toelaten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: