Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ischemische pijn van het been

Wat is ischemische pijn van het been?

Wanneer een slagader in uw been of lies wordt afgesloten, ontstaat er zuurstofgebrek in het gebied achter de afsluiting. Dit geeft ernstige pijnklachten. Dit is pijn bij vaatlijden, ook wel ischemische pijn genoemd. In het begin is er sprake van een zeurderige pijn. Deze pijn gaat later over in een heftige pijn bij bewegen, waarbij de pijn weer verdwijnt na rust. De klachten worden steeds heftiger. Uiteindelijk kunnen open wonden ontstaan die moeilijk genezen. Het aangedane lichaamsdeel kleurt wit en voelt koud aan

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Behandeling met medicijnen
  • Chirurgische ingreep
    Een ingreep om de bloedvaten weer ‘open’ te krijgen, zoals een dotterbehandeling, het inbrengen van een stent of een operatie.
  • Sympathectomie
    Bij een sympatectomie wordt een deel van het zenuwstelsel naar het been uitgeschakeld. Hierdoor ontstaat er een vaatverwijding in het been, en dus een betere doorbloeding. Op deze manier heerst er minder zuurstofgebrek in het been, en ervaart u minder pijn. De ingreep gebeurt terwijl u op uw buik ligt. Tijdens de ingreep krijgt u een licht slaapmiddel toegediend, zodat u zich kunt ontspannen. Met behulp van röntgen wordt een naald in uw rug geplaatst. Met behulp van contrastmiddel wordt gecontroleerd of de naald op juiste positie zit. Dan worden, door de naald te verhitten, bepaalde zenuwen naar uw been verhit. De zenuwen die zorgen voor de vaatvernauwing zijn dan uitgeschakeld. Hierdoor ontstaat er vaatverwijding, en zal de pijn in het been verminderen. Lees meer in onze folder Lumbale of thoracale sympatectomie.
  • Neuromodulatie of ruggenmergstimulatie
    Hierbij worden elektroden in het wervelkanaal ingebracht. Via de elektroden worden de zenuwbanen behandeld met elektrische pulsen. Hierdoor verandert de pijngeleiding in de zenuwbanen en kan de pijn in het ischemische been verminderen. Dit is een zeer intensieve en uitgebreide behandeling. U wordt eerst uitgebreid onderzocht om te weten of u hiervoor in aanmerking komt. Uw behandelend arts vertelt u hier meer over. Bekijk een video op YouTube van patiëntervaringen met de neurostimulator.

Behandeling in het Rijnstate Pijncentrum

Behandeling van ischemische pijn van het been vindt plaats in het Rijnstate Pijncentrum.

Lees meer over het Rijnstate Pijncentrum

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: