Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Lumbale of thoracale sympatectomie

Samen met uw arts heeft u besloten dat u een behandeling van uw sympathische zenuwstelsel ondergaat. Sympathische zenuwen helpen alle processen op gang die te maken hebben met lichamelijke activiteiten, zoals sporten. Doel van de behandeling is de doorbloeding in uw been en voet of arm te verbeteren. Meestal vermindert hierdoor de pijn.

Deze behandeling doen we bij patiënten met pijnklachten die te maken hebben met:

  • circulatiestoornissen van het been of arm;
  • bepaalde zenuwpijnen;
  • complex regionaal pijnsyndroom van een been of arm;
  • pijn van de wervelkolom en of het been of arm.

Tijdens de behandeling schakelt de anesthesioloog het sympathische zenuwstelsel voor een deel uit. Dit gebeurt met warmte en/of medicijnen.  

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal 15 minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit 2 uur.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt eerst een infuusnaald ingebracht. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Met behulp van röntgen plaatst de arts één of meerdere naalden in uw rug, ter hoogte van de lendenen of borst. Met contrastvloeistof en/of een teststroompje controleert de arts de positie van de naald(en). Daarna krijgt u een chemische vloeistof ingespoten en/of wordt de zenuwbaan via de naald(en) verhit. Hierdoor wordt de zenuwbaan geblokkeerd.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het doel van de behandeling is om uw pijn te verminderen. Het effect is meestal na drie tot vier weken goed te beoordelen. Soms merkt u al eerder resultaat.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: