Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Instructie ovulatie-inductie met milde hormoonstimulatie

U start binnenkort met Gonal-F. Dit is een medicijn dat we aan vrouwen zonder cyclus of met een te lange cyclus geven. Het medicijn wordt via een spuit gegeven om een eiblaasje te laten groeien. We proberen de groei van 1 eiblaasje te laten slagen. 

Instructies

Vanaf het moment dat u bij ons onder behandeling bent, adviseren we u om foliumzuur en vitamine D (10 mcg) te gebruiken.

Wanneer u zwanger bent, gaat u met foliumzuur door tot een zwangerschapsduur van 10 weken. Vitamine D gebruikt u tot na de bevalling.

Voordat u met de behandeling begint, doet u eerst een zwangerschapstest. Als deze negatief is, kan de behandeling starten. U start op cyclusdag 3 met Gonal-F (1 keer per dag 1 injectie, ‘s avonds). We geven de dosering van de Gonal-F aan u door tijdens de uitleg van de behandeling. 
2

Soms is het nodig om vóór de behandeling een menstruatie op te wekken met Provera-tabletten (10 mg). De arts bespreekt dit met u. U neemt 1 keer per dag 1 tablet. Dit doet u 7 dagen lang. 

Als u geen Provera nodig heeft, gaat u naar stap 4.

3

Mogelijkheid 1: uw menstruatie begint volgens plan

Als uw menstruatie na de laatste Provera begint, dan is de 1e dag van helderrood bloedverlies cyclusdag 1. Daarna start u op cyclusdag 3 met Gonal-F.

Mogelijkheid 2: uw menstruatie begint niet

Als u een week na de laatste Provera-tablet nog niet menstrueert, doet u nog een keer een zwangerschapstest. Als u niet zwanger bent, begint u diezelfde dag met Gonal-F. Deze dag noemt u cyclusdag 3.

Mogelijkheid 3: uw menstruatie begint eerder dan gepland

Als u tijdens het gebruik van Provera vaginaal bloed verliest, gaat u gewoon door met Provera tot ze op zijn. De dag na de laatste Provera-tablet start u met Gonal-F. Deze dag noemt u cyclusdag 3.

4

Als de menstruatie optreedt, neemt u contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde om een afspraak te maken voor een vaginale echo. Zo nodig plannen we na de echo vervolgafspraken in. Dat hangt af van de resultaten. Soms is ook bloedonderzoek nodig. 

Ook laten we weten wanneer u kunt starten met de eisprong-testen. Voor deze afspraak bellen we u vaak later die dag. Het is daarom belangrijk dat u tijdens de behandeling telefonisch bereikbaar bent (of voicemail heeft ingeschakeld).

Er zijn twee mogelijkheden:

  • De eisprongtest wordt niet positief. In dat geval spuit u Ovitrelle op de datum die uw arts heeft verteld, ’s avonds om 23.00 uur.
  • De eisprong-test wordt positief. Dit betekent dat de eisprong gaat optreden. Om de eisprong te ondersteunen spuit u direct Ovitrelle.

Op de dag dat u Ovitrelle spuit, stopt u met het spuiten van Gonal-F.

5

Bij een negatieve zwangerschapstest:

Als u niet zwanger bent geworden na een behandeling waarin een eisprong optreedt, krijgt u een spontane menstruatie. Zie dan punt 4 voor het starten met een vervolgbehandeling. 

Bij een positieve zwangerschapstest:

Als de zwangerschapstest positief is, neem dan contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde voor het maken van een echo-afspraak.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: