Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Instructie ovulatie-inductie met milde hormoonstimulatie

Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde 

 1. Voordat u met de behandeling begint, doet u eerst een zwangerschapstest. Als deze negatief is kan de behandeling starten. Na een behandelingscyclus waarin u wel een eisprong krijgt, zal een spontane menstruatie ontstaan als u niet zwanger bent geworden. Zie dan punt 6 voor het starten van een vervolgbehandeling.
 2. U begint met de Provera-tabletten (10 mg), zeven dagen 1 tablet per dag. Deze tabletten zijn bedoeld om een menstruatie op te wekken.
 3. Als de menstruatie optreedt, dan is de eerste dag van helderrood bloedverlies cyclusdag één. Vervolgens start u op cyclusdag drie met Gonal-F (éénmaal daags één injectie, ‘s avonds).We geven de dosering van de Gonal-F aan u door tijdens de uitleg van de behandeling.
 4.  Het kan gebeuren dat er zeven dagen nà de laatste Provera-tablet nog geen menstruatie is opgetreden. In dat geval moet u nogmaals een zwangerschapstest doen. Als de uitslag aangeeft dat u niet zwanger bent, kunt u diezelfde dag starten met Gonal-F. Deze dag noemt u cyclusdag drie.
 5. Het kan gebeuren dat tijdens het gebruik van Provera vaginaal bloedverlies optreedt. U gaat dan door met de Provera tot de stopdatum die de arts met u heeft afgesproken. De dag na de laatste Provera-tablet kunt u starten met Gonal-F. Deze dag noemt u cyclusdag drie.
  Bij het begin van uw menstruatie of als u start met de hormooninjecties, belt u met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde (tel. 088 - 005 6495, elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 11.30 uur, e-mail ivf@rijnstate.nl) om een afspraak te maken voor een echo-onderzoek.
  De verpleegkundige heeft tijdens de uitleg over uw behandeling met u afgesproken op welke cyclusdag dit onderzoek moet plaatsvinden (cyclusdag 10 à 12). Aan de hand van de bevindingen bij het echo-onderzoek maken we een afspraak voor een vervolgecho.
  Ook geven we aan wanneer u kunt starten met de eisprong-testen. Deze afspraak wordt vaak telefonisch, later die dag, met u gemaakt. Het is daarom van belang om tijdens de behandeling telefonisch bereikbaar te zijn (of voicemail ingeschakeld te hebben).
 6. De eisprong-testen kunt u kopen bij apotheek, drogist of via internet. U doet ’s ochtends (met TWEEDE ochtendurine) en ’s avonds rond 18.00 uur een test. Er zijn twee mogelijkheden:
  • De eisprongtest wordt niet positief. In dat geval spuit u Ovitrelle op de door uw arts aangegeven datum, ’s avonds om 23.00 uur.
  • De eisprong-test wordt positief. Dit betekent dat de eisprong gaat optreden, ter ondersteuning van de eisprong spuit u direct Ovitrelle.
 7. Wij adviseren u om altijd zelf een zwangerschapstest te doen en het resultaat door te geven aan de verpleegkundige van de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.
 8. Ook adviseren we u om foliumzuur en vitamine D 10mcg te gebruiken vanaf het moment dat u onder behandeling bent om zwanger te worden. In geval van een zwangerschap gaat u met foliumzuur door tot een zwangerschapsduur van 8 weken, vitamine D gebruikt u tijdens de hele zwangerschap.

Bereikbaarheid polikliniek Voortplantingsgeneeskunde 

De polikliniek Voortplantingsgeneeskunde is op werkdagen van 8.30 tot 11.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 6495 of e-mail 
ivf@rijnstate.nl

Alleen voor spoedgevallen zijn we op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 8580.

Wilt u s.v.p. altijd uw Rijnstatekaart bij de hand hebben en deze bij iedere afspraak meenemen?

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: