Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Holteronderzoek

In overleg met uw arts heeft u besloten een holteronderzoek te ondergaan. Bij dit onderzoek wordt gedurende een dag en een nacht uw hartritme geregistreerd. Een holteronderzoek wordt ook wel een 24-uurs ECG genoemd. In de praktijk duurt het onderzoek vaak iets korter dan 24 uur. Het geeft een beeld van uw hartritme in rust en tijdens inspanning.

Algemeen 

Bij het holteronderzoek wordt gedurende één of meerdere dagen de elektrische activiteit van uw hart geregistreerd. Tijdens het onderzoek heeft u plakkers (elektroden) op uw borst. Deze elektroden vangen signalen van uw hart op en zenden deze via kabeltjes (leads) naar een apparaatje dat u bij u draagt (recorder). Gedurende het onderzoek houdt u een dagboekje bij. Aan de gegevens kan uw arts zien hoe uw hart functioneert als u bezig bent met dagelijkse activiteiten. Het onderzoek is pijnloos en u kunt tijdens het onderzoek uw normale werkzaamheden uitvoeren.

Voor het onderzoek komt u langs op de afdeling Hartfunctie. Daar sluiten we de holterrecorder aan en leggen we u de werking van de recorder uit. Het aansluiten van het apparaatje duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereidingen 

De elektroden blijven alleen op een droge huid plakken. Gebruik daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks. Trek gemakkelijke, ruim zittende kleding aan. Het liefst met een wat strakker onderhemd. Voor dames is tweedelige (onder)kleding aan te raden, zoals een blouse en/of trui met een rok of broek.

Het onderzoek 

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Hartfunctie. Aan het begin van de gang staat een aanmeldzuil. Hier moet u zich aanmelden met de Rijnstatekaart. De aanmeldzuil geeft aan in welke wachtkamer u moet gaan zitten.
De hartfunctielaborant haalt u op uit de wachtkamer. De laborant vraagt u om u van boven uit te kleden. De laborant maakt de huid schoon en plakt drie of vier plakkers (elektroden) op uw borst. Deze elektroden worden via kabeltjes verbonden met een klein kastje. Dit kastje draagt u in een tasje om uw nek.

Tijdens het onderzoek kunt u normaal uw dagelijkse bezigheden uitvoeren. Hierdoor krijgen we een goed beeld van uw hartritme tijdens inspanning en rust. De apparatuur moet droog blijven. Daarom mag u tijdens het onderzoek niet douchen of baden.

Dagboek 

Het is de bedoeling dat u gedurende het onderzoek een dagboekje bijhoudt. Dit is erg belangrijk, omdat dit inzicht geeft in uw activiteiten en klachten. In het dagboek noteert u lichamelijke activiteiten, zoals lopen, fietsen, traplopen, tuinieren en huishoudelijk werk en 's nachts ook de toiletgang. Ook noteert u de rustmomenten. Vermeld daarbij altijd zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip. Als u medicijnen gebruikt, noteer dan het tijdstip van inname. Gebruik de recorderklok voor het vermelden van de tijdstippen. 

Voorbeeld dagboek fragment:

TIJD ACTIVITEITEN KLACHTEN
10.15 Autorijden -
10.45 Wandelen  Steken op de borst


Signaaltoets 

Als u een duidelijke klacht ervaart (zoals hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid, benauwdheid, misselijkheid), druk dan op de signaaltoets op de recorder. Noteer in het dagboek de klacht, het tijdstip en de bezigheid op dat moment. Uw arts kan dan precies zien hoe uw hart op dat moment reageerde.

Nazorg 

U mag de holter thuis verwijderen. Hiervoor haalt u voorzichtig de kabelstekkertjes van de plakkers. De plakkers mag u weggooien.
Lever de recorder met kabels en het dagboekje op de afgesproken tijd in bij de balie van de poli Cardiologie. Hiervoor hoeft u zich niet te melden bij de aanmeldzuil. U moet de recorder altijd op dezelfde locatie inleveren als waar u deze heeft opgehaald. Uw cardioloog heeft met u besproken op welke wijze u de uitslag van het onderzoek ontvangt.

Belangrijk 

  • De recorder mag niet nat worden. Dus niet baden, douchen of zwemmen.
  • Maak de recorder niet open.
  • Trek niet aan de plakkers of de kabels.
  • Raak de plakkers en de kabels zo min mogelijk aan, ook niet bij jeuk of irritatie.
  • Slaap niet onder of op een elektrische deken die aan staat. Van tevoren opwarmen mag. Schakel de elektrische deken uit als u naar bed gaat.
  • Slapen op een waterbed is toegestaan.
  • Vul het dagboekje zo duidelijk en nauwkeurig mogelijk in.
  • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe op de dag van het onderzoek de dingen die u anders ook zou doen.

Vragen 

Het is altijd mogelijk om voor of na het onderzoek vragen te stellen. Mocht u thuis nog vragen hebben, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de afdeling Hartfunctie.

Telefoonnummers 

Afdeling Hartfunctie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7789
Afdeling Hartfunctie Rijnstate Zevenaar: 088 - 005 9520 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!