Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Galblaasontsteking

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechtsboven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm.

De lever vormt dag en nacht gal en voert deze af naar de galblaas waar het wordt opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt, zorgt de galblaas ervoor dat de gal in de dunne darm komt, waar het helpt om het voedsel te verteren. Wanneer de galblaas is verwijderd, wordt deze functie overgenomen door de lever.

U kunt last krijgen van uw galblaas, als deze ontstoken raakt. In 95 procent van de gevallen zijn galblaasstenen de oorzaak van een galblaasontsteking. Een galblaasontsteking zorgt voor hevige, onafgebroken buikpijn, die in 24 uur tijd steeds intensiever wordt. De pijn kan uitstralen naar uw rug en schouder en kan gepaard gaan met misselijkheid en braken. Er kan ook sprake zijn van koorts en een lichte vorm van geelzucht (geel worden van de huid).

Risicogroepen

Iedereen kan galstenen en galblaasontsteking krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen de 35 en 55 jaar oud lopen meer risico. Overigens komt het meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Behandeling

Als u een galblaasontsteking heeft, moet u bedrust nemen en krijgt u antibiotica, pijnstillers en vocht toegediend. Als de ontsteking hiermee niet over gaat, is een operatieve verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) noodzakelijk. Dit gebeurt meestal met een kijkoperatie (laparoscopie).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: