Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Galstenen

Galstenen zijn het gevolg van ingedikt gal. Hier leest u meer over de oorzaak, de klachten en de behandeling van galstenen.

Wat is de oorzaak?

De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. De lever maakt dag en nacht gal en voert deze af naar de galblaas, die de gal vervolgens opslaat. Zodra er voedsel in de darm komt, zorgt de galblaas ervoor dat de gal in de dunne darm komt. De gal helpt daar om het voedsel te verteren.

Het is niet duidelijk hoe galstenen precies ontstaan. Het kan te maken hebben met de samenstelling van de galvloeistof en de werking van de galblaas. Bijvoorbeeld als de galblaas zich niet genoeg leegt als u eet. Hierdoor kan de galvloeistof die achterblijft indikken. Of de galvloeistof bevat te veel cholesterol, waardoor cholesterolgalstenen kunnen ontstaan.

Wat zijn de klachten?

Van galstenen die in de galblaas zitten, heeft u meestal geen klachten. De meeste mensen voelen het pas als een galsteen klem zit in de galwegen. De doorstroming van galvloeistof wordt dan belemmerd. Dit noemen we galstuwing of cholestase. De galblaas probeert de versperring te stoppen door heftig samen te trekken. Hierdoor kunt u hevige pijn in uw rechterbovenbuik krijgen: galkolieken. Deze pijn kan één tot vier uur aanhouden. Verder kunt u last hebben van misselijkheid, braken en geelzucht.

Als het de galblaas niet lukt om met de heftige samentrekkingen de versperring te stoppen, blijft de galsteen klem zitten. Dat kan uiteindelijk leiden tot complicaties:

  • Een ontsteking van de galwegen.
  • Een ontsteking van de galblaas.
  • Acute alvleesklierontsteking. Dit gebeurt als de galsteen klem zit bij de papil van Vater. Dat is de plek waar de afvoergang van de alvleesklier uitkomt op de galwegen en de twaalfvingerige darm.

Risicogroepen

Iedereen kan stenen in de galblaas krijgen. Maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen de 35 en 55 jaar hebben meer risico om ze te krijgen. Galstenen komen ook meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is er te doen aan galstenen?

De MDL-arts kijkt of u inderdaad galstenen heeft. Dat doet hij met een röntgenonderzoek (een echo of een MRI). De meeste mensen hebben weinig tot geen last van galstenen. Een behandeling is dan niet nodig. Heeft u af en toe pijn, dan kunnen we u helpen met pijnstillers of met advies over voeding. Meer daarover leest u bij onze voedingsadviezen bij galstenen.

Blijft u veel klachten houden, dan kunnen we u behandelen. Dat kan op twee manieren:

  • Een behandeling waarbij we de galstenen verwijderen. Dat doen we als de galstenen in de galwegen zitten en zo de galbuis afsluiten. Zo’n behandeling heet een ERCP. Daarbij gaat de arts met een endoscoop via uw mond, slokdarm en maag in uw dunne darm. Daarna maakt hij met een kleine insnijding de sluitspier ver genoeg open om de galstenen door te laten naar de dunne darm.
  • Een operatie waarbij we de galblaas verwijderen. Dat noemen we een cholecystectomie. Als uw galblaas is verwijderd, neemt de lever de galfunctie over. Voor een galblaasoperatie bent u welkom bij Rijnstate Clinics.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: