Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Galstenen

Wat zijn galstenen?

Voor algemene informatie over galstenen verwijzen we u naar de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Wat zijn de klachten?

Galstenen die in de galblaas zitten, veroorzaken meestal geen klachten. Klachten ontstaan pas wanneer een galsteen klem komt te zitten in de galwegen. De doorstroming van galvloeistof wordt dan belemmerd, dit wordt galstuwing of cholestase genoemd. De galblaas zal door heftige samentrekkingen proberen de versperring op te heffen, dit kan hevige pijn in de rechterbovenbuik veroorzaken: de galkolieken. De pijn kan één tot vier uur aanhouden. Bijkomende klachten kunnen misselijkheid, braken en geelzucht zijn.

Wat is de oorzaak?

Het is onduidelijk hoe galstenen precies ontstaan. De samenstelling van de galvloeistof en de werking van de galblaas spelen hier mogelijk een rol in. Galstenen kunnen bijvoorbeeld ontstaan als de galblaas zich onvoldoende leegt bij de maaltijd. Hierdoor kan de galvloeistof die achterblijft indikken. Cholesterolgalstenen kunnen ontstaan als de galvloeistof teveel cholesterol bevat. Wanneer de samentrekkingen van de galblaas de versperring niet op kunnen heffen, blijft de galsteen klem zitten. Hierdoor kunnen de volgende complicaties ontstaan:

  • Een ontsteking van de galwegen;
  • Een ontsteking van de galblaas;
  • Acute alvleesklierontsteking: een ernstige complicatie die kan ontstaan wanneer de galsteen klem zit bij de papil van Vater (de plaats waar de afvoergang van de alvleesklier uitkomt op de galwegen en de twaalfvingerige darm).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De MDL-arts zal röntgenonderzoek (echografie en/of MRI-scan onderzoek) of ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangiopancreaticografie) verrichten om de diagnose te stellen.

Behandeling

Galstenen die geen klachten veroorzaken hoeven niet behandeld te worden. Galstenen die wel klachten veroorzaken, kunnen worden behandeld door:

  • Een operatie waarbij de galblaas verwijderd wordt (cholecystectomie).
  • Een ERCP (kijkonderzoek van de galwegen), eventueel met het plaatsen van een stent om de galwegen open te houden.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: