Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Flankpijn

Wat is flankpijn?

Bij flankpijn heeft u opeens last van een krampachtige pijn uw linker- of rechterzij (flank). Dit noemen we ook wel ‘kolieken’.

Flankpijn door een niersteen

Flankpijn wordt veroorzaakt door nierstenen. Meestal komt het door een niersteen die in de urineleider zit. Bij ongeveer de helft van de patiënten kunnen we een steen in de nier of urineleider met een röntgenfoto van de buik zien.

Klachten

Een niersteen in de urinewegen geeft meestal de volgende klachten:

  • Pijn in uw zij
  • Misselijkheid (soms braken)
  • Bewegingsdrang: omdat u geen houding kunt vinden om de pijn te verminderen, wilt u steeds bewegen.

De pijn begint achter in uw zij en is bijna altijd aan 1 kant. De pijn straalt vanuit de flank naar uw onderbuik en uw lies. Bij mannen kan de pijn doortrekken naar de zaadbal en bij vrouwen naar de schaamlip.

Deze pijnklachten kunnen erg zijn, zijn ze bijna nooit gevaarlijk.

Waardoor ontstaat de pijn?

De urineleiders bestaan uit spieren. Bij kramp (een koliek) knijpen deze spieren samen om een steen uit de weg te ruimen.

Dit veroorzaakt de pijn en is de reden waarom de pijn na een poosje ook weer verdwijnt. De spieren zijn dan moe en verslappen.

Als u hoge koorts en koude rillingen heeft, kan dit wijzen op een nierbekkenontsteking. Neem dan contact op met […]. Een snelle behandeling in het ziekenhuis is dan noodzakelijk.

Andere oorzaken van flankpijn

Er zijn ook andere oorzaken voor flankpijn. Bijvoorbeeld een ontsteking. Zeker als u ook nog koorts of plasklachten heeft en u zich ziek voelt.

Ook een aangeboren vernauwing van het nierbekken naar de urineleider kan pijn geven in de flank. Dit kan voorkomen wanneer u veel achter elkaar heeft gedronken of na gebruik van alcoholhoudende dranken.

Flankpijn wijst bijna nooit op een kwaadaardige tumor.

Oorzaken buiten de nieren

Flankpijn kan ook komen door bijvoorbeeld een longontsteking of longembolie. Ook een ontsteking van de blinde darm kan heel soms flankpijn geven.

Patiënten die ouder zijn dan 60 jaar en nooit eerder een niersteen hebben gehad kunnen een scheur in een vergrote lichaamsslagader ook de oorzaak zijn van de flankpijn.

Bij vrouwen kunnen gynaecologische problemen flankpijn veroorzaken, bijvoorbeeld:

  • het verdraaide holte in de eierstok (ovariumcyste) die met vocht is gevuld
  • een eileiderontsteking
  • een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De behandeling van flankpijn

Meer over de behandeling van flankpijn bij nierstenen leest u op de pagina over nierstenen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: