1. Nierstenen
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Nierstenen

Over de nieren

De nieren zijn ongeveer 12 centimeter groot. Ze liggen in een beschermend vetkussentje aan de binnenkant van de rug, ter hoogte van het middel. In de nieren wordt urine gemaakt. De urine gaat via twee urineleiders naar de blaas en wordt daarna uitgeplast.

De nieren hebben drie belangrijke functies:

  • het afvoeren van afvalstoffen
  • het regelen van de vochtbalans
  • het aanmaken van hormonen.

Wat zijn nierstenen?

Urine kan extra veel afvalstoffen bevatten. Uit deze afvalstoffen kunnen kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uitgeplast en vormen geen probleem. Als deze kristallen achterblijven in de nieren, kunnen nierstenen ontstaan.

Symptomen

De klachten die bij nierstenen ontstaan, wisselen per persoon. Vaak is er sprake van een niersteenkoliek. Dit kan heftige pijn veroorzaken in de flank en de lies op het moment dat de niersteen de urineleider passeert. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies via de urine. De ernst hiervan kan verschillen per persoon.

Risicogroepen

Naar schatting heeft ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking last van nierstenen. Ze komen twee tot drie keer méér voor bij mannen dan bij vrouwen.

In de volgende situaties heeft u meer kans op het ontstaan van nierstenen:

  • als nierstenen veel in de familie voorkomen;
  • u drinkt te weinig;
  • u zweet overmatig;
  • als er bepaalde zouten in uw lichaam aanwezig zijn;
  • u gebruikt bepaalde medicijnen;
  • u heeft een urineweginfectie;
  • u eet veel eiwitten (met name veel vlees).

Preventie

U kunt zelf veel doen om nierstenen te voorkomen. Het belangrijkste is dat u veel drinkt, ongeveer 2 liter water per 24 uur.

Behandeling

Uw arts bespreekt met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Er zijn verschillende behandelingen.

Niersteenvergruizing (Extracorporal ShockWave Lithotripsy of ESWL)

De niersteenvergruizer laat de niersteen door middel van krachtige geluidsgolven uiteenvallen in kleinere deeltjes. De deeltjes worden daarna met de urine uitgeplast.

Verloop van de behandeling

Tijdens de behandeling ligt u met gedeeltelijk ontbloot lichaam op een beweegbare tafel. Afhankelijk van de positie van de steen ligt u op uw buik of rug. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een deel van uw rug of buik ingesmeerd met gelei. Met behulp van een röntgen- en of echografieapparaat wordt de niersteen opgezocht.

Duur van de behandeling

Hierna kunnen de geluidsgolven nauwkeurig op de niersteen worden gericht en kan de behandeling beginnen. Tijdens het richten van de geluidsgolven en de behandeling zelf moet u zo stil mogelijk liggen. Op die manier blijven de geluidsgolven gericht op de niersteen. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten, afhankelijk van de ligging en de bereikbaarheid van de steen.

Ureteroscopie (URS)

Onder narcose wordt er op de operatiekamer een dun hol buisje in uw plasbuis geschoven. Uw arts schuift door dit buisje een dun slangetje (katheter) via uw blaas in de urineleider tot in de ruimte van de nier, waar de steen zich bevindt. Via deze katheter wordt contrastvloeistof in de nier gebracht, waardoor deze met een röntgencamera zichtbaar is. De arts kan via dit holle buisje de steen verwijderen.

Uw arts kan u meer informatie geven over de tijdsduur van deze ingreep.

Percutane niersteenvergruizing (PNL)

De grootte of de vorm van de niersteen kan het noodzakelijk maken dat deze steen via de endoscoop moet worden verwijderd. De percutane niersteenvergruizing vindt plaats onder narcose.

Verloop van de operatie

Een dun buisje is vastgemaakt aan een katheter. Het buisje wordt via uw plasbuis door de urineleider tot aan uw nier gebracht, waarna u op uw buik wordt gedraaid. Vervolgens prikt uw arts uw nier via de huid met een naald aan. Dit gebeurt met behulp van een echo. Hierna wordt het gevormde kanaal opgerekt tot ongeveer één centimeter en wordt via uw rug een buis ingebracht. Via deze buis wordt met instrumenten de steen kapot getrild en verwijderd. De buis wordt vervolgens verwijderd. Er wordt een katheter in de nier gebracht, waardoor uw urine tijdelijk af kan lopen. De ingreep duurt gemiddeld anderhalf à twee uur.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening