Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Nierstenen

Over de nieren

De nieren zijn ongeveer 12 centimeter groot. Ze liggen in een beschermend vetkussentje aan de binnenkant van de rug, ter hoogte van het middel. In de nieren wordt urine gemaakt. De urine gaat via twee urineleiders naar de blaas en wordt daarna uitgeplast.

De nieren hebben drie belangrijke functies:

  • het afvoeren van afvalstoffen
  • het regelen van de vochtbalans
  • het aanmaken van hormonen

Wat zijn nierstenen?

Urine kan extra veel afvalstoffen bevatten. Uit deze afvalstoffen kunnen kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uitgeplast en vormen geen probleem. Als deze kristallen achterblijven in de nieren, kunnen nierstenen ontstaan. 

Welke klachten geven nierstenen?

De klachten die bij nierstenen ontstaan, wisselen per persoon. Vaak ontstaat een niersteenkoliek. Dit kan heftige pijn geven in de zij en de lies op het moment dat de niersteen door de urineleider gaat. Soms geeft dit ook wat bloedverlies via de urine. De ernst hiervan kan verschillen per persoon. 

Risicogroepen

Naar schatting heeft ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking last van nierstenen. Ze komen twee tot drie keer méér voor bij mannen dan bij vrouwen.

In de volgende situaties heeft u meer kans op het ontstaan van nierstenen:

  • als nierstenen veel in de familie voorkomen
  • u drinkt te weinig
  • u zweet overmatig
  • als er bepaalde zouten in uw lichaam aanwezig zijn
  • u gebruikt bepaalde medicijnen
  • u heeft een urineweginfectie
  • u eet veel eiwitten (met name veel vlees)

Nierstenen voorkomen

U kunt zelf veel doen om nierstenen te voorkomen. Het belangrijkste is dat u veel drinkt, ongeveer 2 liter water per 24 uur.

Behandelmogelijkheden

Uw arts bespreekt met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Er zijn verschillende behandelingen.

Rijnstate Clinics 

Voor deze behandelingen (URS en PNL) ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medische specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met de polikliniek Urologie via 06 - 25448328 of urologie@rijnstateclinics.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: