Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Endoscopische Full Thickness Resectie (EFTR-behandeling)

Bij u is een afwijking in de dikke darm vastgesteld. Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de mogelijke behandeling. Een Endoscopische Full Thickness Resectie (EFTR-behandeling) is een goede mogelijkheid. De maag-, darm- en leverarts voert deze behandeling uit. Het is een alternatief voor een grote operatie van de darm door de chirurg. Daardoor is de behandeling minder ingrijpend en is de invloed op uw dagelijks leven kleiner. Ook is er minder kans op complicaties, vooral bij ouderen en mensen met hart- of longaandoeningen.

Wat is een EFTR-behandeling?

De EFTR-behandeling is een ingreep in de darm met behulp van een endoscoop. Hierbij kan een afwijking met een stuk darmwand van ongeveer 2 centimeter verwijderd worden. EFTR staat voor Endoscopische Full Thickness Resectie. Het is een vrij nieuwe techniek die we toepassen als we een afwijking ontdekken in de dikke darm of maag. Bij een EFTR-behandeling verwijderen we niet alleen de afwijking, maar ook een kleine hoeveelheid weefsel rondom de afwijking met alle wandlagen van de darm. Dit in tegenstelling tot andere technieken, waarbij we alleen oppervlakkig weefsel verwijderen.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling start met het plaatsen van een metalen weefselklem onder de afwijking. Dit doen we om te voorkomen dat er een gaatje ontstaat in de darm en de inhoud van de darm naar buiten lekt na de behandeling. Daarna snijden we de afwijking en alle omliggende wandlagen boven de clip met een metalen lus door. Het weefsel dat we verwijderen gaat naar de patholoog die onder de microscoop de cellen bestudeert. De patholoog kan zo bepalen om wat voor soort afwijking het gaat en of de afwijking helemaal is verwijderd.

De behandeling verloopt in principe hetzelfde als de colon/gastroscopie die u eerder heeft gehad. Alleen is deze behandeling gericht op de plek die de maag- darm- en leverarts wil verwijderen. De behandeling duurt ongeveer één uur en vindt plaats op de afdeling Endoscopie. Het kan gebeuren dat u ten minste een nacht in het ziekenhuis verblijft. We doen dit om u goed in de gaten te houden in verband met eventuele complicaties.

Om de behandeling goed te laten verlopen, dienen we u vlak daarvoor slaapmedicatie en eventueel een pijnstillend middel toe.

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

De kans op complicaties tijdens of na een EFTR-behandeling is klein. Maar, zoals bij de meeste onderzoeken, bestaat er een kans op complicaties. Bij een EFTR-behandeling gaat het dan met name om een bloeding van de darm/wondvlak of een perforatie (scheurtje). De arts kan bloedingen tijdens de EFTR-behandeling vaak direct behandelen. Soms kan er ook tot een week na de behandeling nog een bloeding ontstaan. U merkt dit door flink bloedverlies (soms met stolsels) via de anus. De kans op een nabloeding is ongeveer vijf procent, en ligt iets hoger als u antistollingsmiddelen gebruikt. Een bloeding is over het algemeen goed te verhelpen en leidt vrijwel nooit tot blijvende schade.

Een tweede mogelijke complicatie die weinig voorkomt, is een perforatie. Dit kan ernstige buikpijn geven. Het betekent dat er een gaatje in de wand van de dikke darm is ontstaan door de EFTR-behandeling. Deze complicatie merken we vaak tijdens of enkele dagen na de behandeling op. In de meeste gevallen maakt de chirurg het gaatje met een kleine operatie weer dicht. De kans op deze complicatie is ongeveer twee procent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: